Ju senare du går i pension desto billigare blir skatten, och pensionen blir högre. Om du orkar och har lust så har du med andra ord mycket att tjäna på att ta ut en sen pension.
Mest läst i kategorin
Sedan jobbskatteavdraget infördes har det blivit betydligt billigare att jobba, skattemässigt.
Bara 8 procents skatt
Och den som jobbar efter pensionsåldern får ännu mer kvar i plånboken. Jobbar du efter 66 års ålder utan att samtidigt ta ut pension får du bara 8 procents skatt på dina inkomster upp tilll 26 100 kronor, sett till 2024 skattenivåer.
Men det blir bättre.
MISSA INTE: Oväntat förslag: “Dubbla skatten på pension, sänkt skatt för rika”
Senaste nytt
Tjäna en 1,1 procent i skatt (!)
Även högre inkomster än så har en betydligt lägre skatt än om du går i pension tidigt. Aftonbladet skriver exempelvis att du får en rejäl slant över även om din inkomst är 40 000 kronor i månaden. Då betalar du bara 16 procents skatt. Det är till och med mindre än de 17,1 procent som betalas in till den allmänna pensionen, skriver tidningen.
Vänta till 67
Alltså ska du vänta med att gå i pension tills du åtminstone fyllt 67 år, om så är möjligt. Men kan du vänta ännu längre så får du ännu mer i plånboken.
Varje år som du jobbar efter 67 så fortsätter du att bygga upp din inkomstpension, och hur mycket pengar du sedan kan få ta ut blir bara större.
Då straffskattas du
Och motsatsen är också sann. Om du tar ut pensionen tidigare än riktåldern så får du betala högre skatt på din pension än om du hade väntat. Den som tar ut pensionen innan det år de fyller 67 måste nämligen betala motsvarande inkomstskatt på sina pensionsutbetalningar, istället för den lägre pensionsskatten. Och det är faktiskt värre än så – de som jobbar får ett jobbskatteavdrag på sina inkomster, medan den som går i pension inte får något sådant.
2026 kommer förändring om du är 68 eller 69
Eftersom Sverige inte längre har en fast pensionsålder, som 65 tidigare var, så kommer riktåldern för när du borde gå i pension att flyttas upp i takt med att medellivslängden blir högre. 2026 kommer åldersgränserna i pensionssystemet och skattesystemet att kopplas ihop med riktåldern.
Om du exempelvis är född 1960 så blir det troligen bäst för dig att ta ut pensionen först i januari 2028, det år du fyller 68 år.
Det finns inga skattemässiga fördelar att vänta till året därpå. Men du kommer få en högre pension för varje år du väntar.
MISSA INTE: Expert: Dubbel skatt på pension? Undvik vanliga fällan
Ett års extra arbete kan ge tusenlappar mer i pension
I år är riktåldern 66 år. Om du hade en lön på 35 500 kronor och har fyllt 66 år i år så får du 22 500 kronor i allmän pension och tjänstepension i snitt. Och om du hade väntat ett till år så får du 1 300 kronor mer i månaden.
Väntar du två år istället för ett får du 3 000 kronor. Varje månad.
Det framgår av pensionsmyndighetens hemsida, där du kan fylla i din egen ålder och inkomst.
Tar man ut ersättningen tidigare minskar månadsbeloppet och tar man ut den senare ökar det. Beloppet gäller varje månad livet ut före skatt. I diagrammet ingår allmän- och tjänstepension.
Lev också
Pengar är inte allt. Även om du har möjlighet att jobba längre så är det inte säkert att det är det bästa för din livskvalitet.
Efter ett långt yrkesliv är det värt att varva ner, fokusera på familjen och återhämtningen och kanske göra den där resan du alltid velat göra.
Men har du lust så finns det många ekonomiska skäl att fortsätta jobba en liten stund.
Läs mer om ekonomi och pension:
Oväntat förslag: “Dubbla skatten på pension, sänkt skatt för rika”
Expert: Dubbel skatt på pension? Undvik vanliga fällan
Redaktionschef Bilbo Göransson på E55 har arbetat som journalist i tio år på radio, teve och flera tidningar, bland annat på DN och UNT, och har erfarenhet som både reporter, webbredaktör och ekonomiredaktör.
Redaktionschef Bilbo Göransson på E55 har arbetat som journalist i tio år på radio, teve och flera tidningar, bland annat på DN och UNT, och har erfarenhet som både reporter, webbredaktör och ekonomiredaktör.
Senaste nytt
Tänk inte mer på bokföringen (än du behöver)
Med Fortnox är bokföringen uppdaterad i realtid, så att du alltid kan lita på siffrorna.
Rekommendationer om RS-virus – detta bör du veta
Folkhälsomyndigheten har publicerat rekommendationer om vaccination mot RS-virus till vissa grupper för att skydda mot allvarlig sjukdom. Här får du veta mer om deras råd.