News55

Rik inte alltid samma sak som förmögen

En man med guldpengar under skjortan. I USA diskuteras skillnaden mellan att vara rik och att vara riktigt rik, eller förmögen, här ger några förmögenhetsrådgivare och finansproffs sin syn på saken
I USA diskuteras skillnaden mellan att vara rik och att vara riktigt rik, eller förmögen, här ger några förmögenhetsrådgivare och finansproffs sin syn på saken. (Foto: Pixabay)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 16 juli 2024Publicerad: 16 juli 2024

Det finns rika, och så finns det de som är riktigt rika, alltså förmögna. Det är stor skillnad men det handlar inte bara om inkomst.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det är ingen ny fascination i den amerikanska kulturen att analysera skillnaderna mellan rikedomsnivåer, det skriver Market Watch.

Unga amerikaner diskuterar nu gapet mellan hög inkomst och sann rikedom. Det finns över 254 000 Tik Tok-inlägg under hashtaggen #OldMoneyAesthetic.

“Det är som den berömda aforismen: Pengar talar, rikedom viskar,” sade en Tik Tok-användare i ett klipp från juli förra året.

Skillnaden mellan rik och förmögen

Market Watch har frågat fler än ett dussin förmögenhetsrådgivare och finansproffs hur de definierar “rika” och ”förmögna” och de var överens om att det definitivt finns en skillnad, samt att det finns hemligheter för att uppnå det senare, även utan en extremt hög inkomst. 

Enligt förmögenhetsrådgivare finns det ingen formell dollarbaserad skillnad mellan att vara rik och att vara förmögen, men det finns en fungerande definition. 

ANNONS

Nettoförmögenhet

DJ Hunt, en Florida-baserad finansiell rådgivare, säger att du ska titta på nettoförmögenheten snarare än på inkomsten.

ANNONS

Genom att summera värdet av en individs eller en familjs tillgångar minus deras skulder eller finansiella betalningsskyldigheter beräknar du nettoförmögenheten. 

Du kan ha en hög lön och ändå ha ett lågt nettovärde.

Flera rådgivare säger till Market Watch att de tänker på stora utgifter och flashiga statussymboler när de tänker på ”rika”.

“Det är ett mått på ackumulering av många tillgångar: fastigheter, båtar, leksaker, pengar, sånt där,” säger Matthew Echaniz till Market Watch.

Han är vicepresident för relationshantering på förmögenhetsförvaltningsbolaget Osaic och tillägger att etiketten ”rik” inte nödvändigtvis porträtterar någon som har kontroll över sin ekonomi eller är ekonomiskt fri.

Ekonomisk osäkerhet

En individ kan alltså anses vara rik, men ändå befinna sig i en osäker ekonomisk position.

“Det betyder att de är mycket belånade. Det betyder att de spenderar lika mycket som de tjänar, och att de ofta spenderar mer än de tjänar, säger Paul Sullivan till Market Watch.

ANNONS

Han har skrivit boken ”The Thin Green Line: The Money Secrets of the Super Wealthy”.

Det här beteendet håller inte i längden eftersom ett oväntat hinder, exempelvis en höjning av räntorna, allvarligt kan äventyra den personens ekonomiska hälsa. 

Förmögenhet

Att vara “förmögen” betyder enligt experterna i stället lång hållbarhet, motståndskraft och ett slags ekonomisk frihet. 

“Finansiell frihet betyder att du kan säga nej till vad du vill, och att säga ja till vad du vill. Du är inte beroenda av arbetsgivare eller ränteförändringar. Du har etablerat dig på ett sätt så att det inte finns något hinder som du inte kan övervinna, och det finns ingen person som du inte kan säga nej eller ja till”, säger ,” säger Matthew Echaniz till Market Watch.

Att bygga välstånd

Enligt rådgivare finns det några strategier som människor kan använda för att bygga välstånd och en superhög inkomst är inte alltid ett krav. 

Matthew Echaniz säger att ett tips för att överbrygga klyftan mellan rika och förmögna är att hålla dina utgifter i schack. Du kan avstå från lyxköp som bara sjunker i värde, som lyxbilar, dyra kläder och liknande slöseri, även om du har råd med dem.

ANNONS

Att i stället överföra de pengarna till investeringar och att värdera tillgångar är enligt honom en del av receptet för att bygga långvarigt välstånd.

Så sparar miljonärerna till pensionen

Avanza har listat miljonärernas favoritaktier och favoritfonder för pensionen.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS