News55

Skrällen: Pensionärer rikare från hängmattan

pensionär
Svenska pensionärer jobbar mindre och blir därmed bara rikare från hängmattan, enligt rapporten i artikeln. (Foto: Pixabay)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 29 aug. 2024Publicerad: 29 aug. 2024

Generellt sett har inkomsterna för pensionärer varit mycket bättre än för yrkesarbetande den senaste 20-årsperioden, enligt ny rapport som väcker förvåning.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

“Siffran förvånade mig verkligen och den förvånar säkert många. Även om det finns enskilda individer som har det tufft så får det inte skymma att den generella utvecklingen är så positiv”, säger Lars Stjernkvist på Kansliet för hållbart arbetsliv till TN.

Trots att pensionärer inte jobbar mer får de bättre ställt, enligt den här undersökningen.

Kansliet för hållbart arbetsliv tillsattes 2021 med uppdraget att ta fram förslag för hur ett hållbart arbetsliv kan skapas för att klara kompetensförsörjningen i Sverige på lång sikt.

Fler pensionärer ska kunna arbeta

Det som stått i fokus har varit att fler ska kunna jobba efter pensionsåldern.

I september överlämnas slutbetänkandet till regeringen och i utredningen har man även – som ett tillägg – kikat på hur pensionärernas levnadsvillkor har utvecklats under åren 2003–2024.

Resultaten visar att gruppen pensionärer under den senaste 20-årsperioden haft en inkomstutveckling på 70 procent medan inkomsterna för den yrkesarbetande befolkningen har ökat med 50 procent, skriver bransch- och arbetsgivarorganisationen Svenskt Näringslivs tidning TN.

“För många är verkligheten betydligt bättre än den bild man får från den allmänna debatten”, säger Lars Stjernkvist som alltså blev tagen på sängen av siffrorna.

ANNONS

Svag ökning av jobbonärer

Trots att fler äldre vill jobba längre har andelen jobbonärer bara ökat med sex procent sedan 2003.

Det är en blygsam ökning med tanke på behoven på arbetsmarknaden och detta behöver åtgärdas, säger Lars Stjernkvist till Tidningen Näringsliv och understryker vikten av att fler äldre som vill jobba också får det ur samhällsekonomisk synpunkt.

I och med ökade pensionskostnader och en ekonomiskt pressad sjukvård och äldreomsorg i spåren av förändringar av demografin riskerar befolkningen – som också lever längre i dag än tidigare – att bli fattigare.

“Därför måste vi underlätta för människor att jobba längre”, betonar Lars Stjernkvist.

Läs även: Pension? Nej – du får jobba till du går på knäna News55

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS