News55

Skydda dig mot bankbedrägerier

Sajte Ratsit, här finns en massa personuppgifter om dig som de som vill begå bankbedrägerier kan hitta, de uppgifter som ligger öppet på sajten kan du be att få borttagna
På Ratsit finns en massa personuppgifter om dig som de som vill begå bankbedrägerier kan hitta, de uppgifter som ligger öppet på sajten kan du be att få borttagna. (Foto: Anders Wiklund / Scanpix)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 01 juli 2024Publicerad: 01 juli 2024

Genom att googla går det lätt att ta reda på en massa saker om dig, exempelvis ditt personnummer, var du bor, vad din bostad är värd och om du har bil. Det här kan de som vill begå bankbedrägerier ha nytta av.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Alla lättåtkomliga personuppgifter gör att det är lätt för kriminella att hitta uppgifter om potentiella offer när de planerar sina bankbedrägerier.

Grundlagsskydd

Vissa söktjänster på internet, som Eniro, Hitta.se, Ratsit och Merinfo har utgivningsbevis, vilket ger dem ett grundlagsskydd för publicering av personuppgifter, det skriver Senioren.

För att stärka den personliga integriteten har regeringen nu gett en särskild utredare uppdraget att se över grundlagsskyddet för en del söktjänster.

Det kommer dock ta tid innan några lagändringar är på plats så medan du väntar på det kan du själv ta bort en del uppgifter som finns om dig på nätet och i alla fall något minska risken att utsättas för bankbedrägerier.

ANNONS

Eniro, Hitta.se och Ratsit

Du kan ta bort dina uppgifter på Eniro genom att mejla till kundservice: [email protected].

Du kan också skriva ett brev och skicka det till: Eniro Sverige AB, Box 7044, 164 07 Kista.

ANNONS

På Hitta.se kan du logga in med Bankid och gå till sidan Kontakta oss/Ta bort mina uppgifter, sedan kan du ta bort de personuppgifter du inte vill ha där.

Vill du hellre skriva ett brev och skicka till sajten är adressen: Hittapunktse AB, S:t Eriksgatan 121 D, 113 43 Stockholm.

På Ratsit kan du inte helt ta bort dina uppgifter, men du kan mejla till [email protected] och be dem ändra så att dina personuppgifter inte syns öppet.

De som har ett konto på Ratsit och loggar in kan dock fortfarande se dina uppgifter, de tas bara bort om du sekretessmarkerar dig hos Skatteverket.

Sekretessmarkering

Uppgifterna i det svenska folkbokföringsregistret är offentliga. Att sekretessmarkera sig är en administrativ åtgärd som försvårar för andra att se dina personuppgifter i folkbokföringsregistret.

Sekretessmarkeringen är en varningssignal om att en skadeprövning ska göras innan dina uppgifter lämnas ut, men det är ingen absolut sekretess och den gäller vanligtvis under en begränsad tid.

Det finns inga formella lagkrav om vad som krävs för att få en sekretessmarkering. Enligt 22 kap 1 § OSL föreligger sekretess om det kan antas att den enskilda eller någon närstående, lider men om uppgiften röjs. 

ANNONS

Banken

Från nischbanker, som Avanza och Ikano bank går det bara att föra över pengar till sina egna konton, vilket är ett enkelt sätt att skydda dig från att utsättas för bankbedrägerier.

Du kan behålla ett konto i en vanlig bank som du har till att betala räkningar och löpande utgifter. På det kontot bör du inte ha mer pengar än du behöver.

Dina sparpengar kan du ha på en nischbank och skulle pengarna på ditt konto i den vanliga banken ta slut kan du göra en överföring från din nischbank, det skriver Senioren.

Oroväckande siffror: Allt fler drabbas av bedrägerier

Medan många seniorer njuter av sin välförtjänta pensionstid, finns det en mörk sida där de ständigt är utsatta för lurendrejerier och ekonomiska bedrägerier.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS