News55

Sparare fyndade aktier i börsraset

aktier
Privatspararna passade på att göra aktieklipp under börsfrossan i augusti. (Foto: Oscar Olsson/TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 30 aug. 2024Publicerad: 30 aug. 2024

Börsen inledde augusti skakigt, men det utlöste inga panikförsäljningar av aktier utan spararna letade tvärtom köplägen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det konstaterar Nordnet och förklarar att den darriga börsen medförde större aktivitet hos spararna, som såg den nervösa börsen som ett gyllene tillfälle att göra fynd.

Investor var det mest populära köpet, både under de mest volatila handelsdagarna och under månaden som helhet, framgår det.

“Även Investors portföljbolag Atlas Copco föll tungt under dessa dagar, och köptes då också friskt av spararna. Sedan dess har aktien liksom börsen i sin helhet återhämtat en stor del av raset”, säger nätmäklaren Nordnets sparekonom Frida Bratt i en kommentar.

En vd-sorti fick en ny aktie att göra entré på listan över mest köpta aktier. Det var Fortnox vd Tommy Eklund som meddelade sin avgång vilket fick aktiekursen att falla och privatspararna att klippa till på aktien.

Här är mest köpta aktierna i augusti: Investor, Nibe, Fortnox, Handelsbanken, AB Volvo, SSAB, Saab, Nvidia, Atlas Copco och Novo Nordisk.

Och mest sålda: Evolution, Ericsson, Industrivärden, Electrolux, Alphabet, Storskogen, Calliditas Therapeutics, Castellum, Essity och Telia.

Källa: Nordnet

Läs även: Så mycket sparar svenskarna i månaden News55

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS