News55

Storbanken tror på bättre fart i ekonomin

Artikelbild
USA:s presidentval – där republikanen Donald Trump och demokraten Kamala Harris är huvudkombattanterna – kan ställa till det, varnar Handelsbankens ekonomer. Arkivbild (Foto: AP/TT)
TT Nyheter
TT Nyheter
Uppdaterad: 11 sep. 2024Publicerad: 11 sep. 2024

Handelsbanken höjer sin prognos för svensk tillväxt i år till 0,9 procent, upp från tidigare 0,4 procent.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Ökad köpkraft för hushållen, räntesänkningar och en expansiv finanspolitik driver på utvecklingen, tror banken.

Riksbanken väntas sänka styrräntan till 2,75 procent i december och följa upp det med ytterligare två sänkningar till 2,25 procent under första halvan av 2025, enligt Handelsbankens ekonomer.

Även USA:s centralbank Federal Reserve (Fed) antas sänka.

“Vi räknar med att centralbankerna tidigarelägger räntesänkningar och därmed säkrar en mjuklandningsvinst, med stigande efterfrågan från hushållen som avgörande drivkraft”, skriver ekonomerna.

Den “mjuklandning” centralbanker siktar på är inte given, varnar de. De ser flera faktorer som kvarstår och som kan utlösa en negativ spiral.

Bland orosmolnen pekar de ut globala handelsspänningar, Mellanösternkonflikten och presidentvalet i USA den 4 november, som kan förändra läget:

“Osäkerhet om USA:s finanspolitik efter presidentvalet skapar risker”.

Banken skruvar ned sin BNP-prognos för 2025 till plus 2,5 procent, från tidigare 2,8 procent. Men de höjer 2026-prognosen till 2,7 procent, upp från 2,4 procent.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS