News55

Svenskar kritiska till höjd pensionsålder

Artikelbild
Siri Hill
Siri Hill
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 20 dec. 2017

Riksdagens pensionsgrupp presenterade under förra veckan ett flertal förslag till förändringar av Sveriges pensionssystem. En majoritet av svenskarna är kritiska till förlaget om höjd pensionsålder, det rapporterar SvD.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Svenskarna är inte imponerade av pensionsgruppens så kallade pensionsuppgörelse som offentliggjordes under förra veckan. Ett av de mest omdebatterade förslagen som pensionsgruppen har lagt fram är det om att ett antal åldersgränser för pensionen ska höjas. Något som majoriteten av svenskarna, enligt en Sifo-undersökning, ställer sig kritiska till, skriver SvD.

      LÄS MER: Fi: Pensionsuppgörelsen slår hårt mot landets äldre kvinnor

Pensionsgruppen föreslår bland annat att lägsta ålder för uttag av allmän pension ska höjas från 61 till 64 år. Enligt en ny undersökning från opinionsinstitutet Sifo visar att Sveriges befolkning är negativt inställda till detta. Endast 8 procent av de tillfrågade i undersökningen tycker att förslaget är bra, medan 31 procent anser att förslaget är mycket dåligt. 25 procent tycker att det är ganska dåligt, det rapporterar SvD.

Även LAS-åldern, det vill säga hur länge någon har rätt att behålla sin anställning, har diskuterats i pensionsgruppen. Förslaget att höja LAS-åldern från 67 till 69 år har stor majoritet bland Sveriges befolkning. Hela 76 procent anser att förslaget är bra eller ganska bra. Samtidigt tvivlar 57 procent på att de kommer orka jobba kvar i sitt yrke fram till att de fyller 69.

      LÄS MER: Pensionsgruppen: Normen att pensionera sig vid 65 måste brytas

Bred majoritet i riksdagen

De skarpa förslagen väntas först i februari 2018 och trots svenska folkets skepsis till höjd åldersgräns för uttag av allmän pension står alla partiet i pensionsgruppen, S, MP, M, L, C och KD, bakom förslaget, skriver SvD.

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS