Oj, vad vi är oroliga! Vi är oroliga för något vi väl såg fram emot för några månader sedan? Bostadspriserna sjunker, och ett av problemen tycks vara att det faktiskt byggs bostäder. Jag fattar ingenting! Mer skulle ju byggas så att tillgången ökar, priserna sjunker och fler får chansen att skaffa sig ett eget hem.
Mest läst i kategorin
Nu ska jag erkänna att jag inte har följt debatten i detalj, men jag har läst tidningarna ungefär som de flesta tror jag. Det intryck jag har fått är att det främst är banker och en och annan centralt placerad mäklare som är oroliga. Oron ska ändå tas på allvar eftersom det för det mesta är bankerna som i dag kommenterar frågor som har med ekonomi och politik att göra. Att det kan ligga ett egenintresse i kommentarerna är någonting annat.
LÄS MER: Därför är det rätt att hyra in svindyra stafettläkare
Snurra runt en stund på Hemnet och fundera över priserna. Flera miljoner för en tvåa eller trea är inte ovanligt. Tänk dessutom på att de priser ni ser är någon form av utgångspris, som det sedan är meningen att man ska buda upp. Jag noterar att just ett minskat intresse för att delta i budgivningen är ett av orosmomenten, säger mäklarna. Jag vet att dagens mäklare är skickliga, och därför borde hålla sig för goda för att ens arrangera en budgivning. En mäklare i dag bör naturligtvis kunna sitt område så väl att det pris som sätts är det pris som gäller.
Lek med tanken att räntan går upp två procent. Den skulle då hamna kring fyra procent, vilket fortfarande är en bra ränta. Den som har ett lån 3 miljoner får då en merkostnad på 60 000 kronor per år. Det är inte att leka med. Denna enkla siffra säger mycket, men framför allt: Amortera för Guds skull! Varje tusenlapp som lånet amorteras ner gör att pressen minskar vid en räntehöjning. Jag tror att en sprucken bostadsbubbla är långt bort, men en sak är säker och det är att ju lägre lånet är desto mindre blir fallhöjden.
I dag är trenden en helt annan. Amortera så lite som möjligt och höj gärna bostadslånet om du behöver pengar till en ny bil eller en resa eller vad det nu är. Kostnaden för konsumtion förs över på boendekostnaden. I någon mening är det oförsvarbart, men å andra sidan går det säkert hand i hand med bankernas intresse. Ju högre och längre lån desto högre vinst för banken. Det finns ett ännu tyngre skäl för att ställa hårda amorteringskrav.
LÄS MER: Äldre människor har en för liten plats i samhället – inte för stor
Hur länge kan vi räkna med att alla människor som inte äger sin bostad, eller äger en billig bostad, ställer upp på att betala delar av vår ränta? Ränteavdraget. Det är helt enkelt orättvist. Tänk er alla hyresgäster eller alla unga som inte har råd med ett eget boende. De betalar en stor del av våra räntor, men får inget tillbaka. Tror ni dom är oroliga för lägre bostadspriser? Är det inte rimligt för deras skull att begära att låntagarna amorterar på sina lån? Och framför allt. Vad tror ni det beror på att vi så sällan hör deras åsikter i den här debatten?
Den lilla prisnedgång som det nu handlar om kan inte vara något problem. På lång sikt kanske vi till och med borde vänja oss med att vara nöjda om vi får tillbaka det vi betalat för vårt boende. Egentligen är det inte rimligt att bostaden är en förmögenhetsbyggare. Ett stort problem har vi ändå. Om priserna skulle fortsätta att sjunka så blir det några som måste lämna sin bostad med stora skulder. Så får det inte bli. Det vore också orättvist! Det finns säkert många sätt att lösa det. Ett kan vara att sänka ränteavdragen kraftigt och i stället använda pengarna till någon slags fond som kan hjälpa de som drabbats av den sjuka bostadsekonomin.
FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra Sveriges billigaste bolån.
Senaste nytt
Tänk inte mer på bokföringen (än du behöver)
Med Fortnox är bokföringen uppdaterad i realtid, så att du alltid kan lita på siffrorna.
Rekommendationer om RS-virus – detta bör du veta
Folkhälsomyndigheten har publicerat rekommendationer om vaccination mot RS-virus till vissa grupper för att skydda mot allvarlig sjukdom. Här får du veta mer om deras råd.