News55

Uppmaningen till Riksbanken: Dubbelsänkning

Artikelbild
Lars Calmfors, professor emeritus i nationalekonomi vid Stockholms universitet och forskare vid Institutet för näringslivsforskning. Arkivbild. (Foto: Anders Wiklund/TT)
TT Nyheter
TT Nyheter
Uppdaterad: 17 juli 2024Publicerad: 17 juli 2024

Nästa räntebesked från Riksbanken kommer i augusti. Nationalekonomen Lars Calmfors anser att Riksbanken kan kosta på sig en dubbelsänkning av styrräntan om inflationen fortsätter nedåt, skriver Di.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

“Om även juliinflationen understiger Riksbankens inflationsmål på 2 procent har jag svårt att se varför Riksbanken skulle gå långsamt fram och nöja sig med en sänkning på 25 punkter”, säger han till Di.

Varnar för längre lågkonjunktur

Han menar att en för försiktig väg framåt riskerar att förlänga lågkonjunkturen. Riksbanken i sin tur vill gå gradvis framåt med sina sänkningar.

“Alla är överens om att ekonomin befinner sig i en lågkonjunktur och det mesta tyder på att inflationen framöver kommer in under målet, vilket ger starka argument för en sänkning på 50 punkter”, säger Calmfors.

Riksbanken kommer med sitt räntebesked den 20 augusti. Veckan innan, den 14 augusti, presenterar Statistiska centralbyrån (SCB) inflationssiffror för juli.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS