News55

Det här är det absolut viktigaste i ditt kök!

Artikelbild
Ulf Elfving
Ulf Elfving
Uppdaterad: 04 jan. 2021Publicerad: 04 jan. 2021

Bästa nyårslöftet för alla som lagar mat: vassa knivar. Det är det viktigaste av allt i köket!

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Alla känner igen det: hur hopplöst det är med slöa knivar, som slinter och sabbar det man ska skära. Och då och då orsakar större eller mindre skärsår, just för att de är så svåra att hantera.

Så inför det nya året gick jag till Johan Almling, som skapat Knivakademien, där man får lära sig det mesta i ämnet.

Jag kom hem med sylvassa knivar – och vilken fröjd det plötsligt är att skära och skiva!

Johan använder en ny liten apparat som effektivt slipar en kniv på bara någon minut:

Skaffar man den här slipmaskinen behöver man aldrig mer gå till ett externt sliperi, lovar Johan. Den heter Vulkanus, kostar runt tusenlappen eller mer (finns i olika modeller) och säljs på flera nätsajter och i vissa butiker.

Man kan också köpa ett bryne – kallas också brynstav –  (kostar ett par, tre hundra). Jag har ett sånt, men det är inte alls lika effektivt som den nyinköpta maskinen.

När man väl sett till att få sina knivar vassa gäller det att sköta om dem. Vilka är de vanligaste felen vi gör med våra knivar? Johan:

ANNONS

-Att låta dem ligga och skava mot varann i en låda. Då blir de lätt förstörda. Man måste förvara dem på bra sätt.

Hur då?

-Sätt dem i ett knivställ eller på en magnetplatta på väggen. Diska dem för hand och torka av dem. Kör dem inte i diskmaskinen!

Ligger knivar och skaver mot varann i en låda, skadas de snabbt. Proffskockarna bär ömt omkring sina bästa knivar i mjuka tygpåsar. Vilket förstås är överkurs för oss vanliga dödliga. Men skonsam förvaring är alltså jätteviktig.

Varför blir knivar slöa?

-Den syns knappt,  men varje kniv har en c:a två millimeter bred skäregg som löper längs med bladet. Det är den man skär med. Det är den som fort blir slö. Bara på ett par dar tappar den en del av sin skärpa. Skär man i hårda grejer – köttben, hummerskal, nötter – förstörs den nästan direkt. Ja, redan om man bara skär genom ett papper, blir den aningen slöare.

Hur många knivar behöver man egentligen i ett hemmakök?

-Det kan räcka med fyra, fem stycken – om de är bra, säger Johan. En rejäl kockkniv, en mindre allkniv, en brödkniv, en liten skalkniv och kanske en filékniv.

ANNONS

Hellre några få bra knivar än många dåliga, alltså. Och en bra kniv kostar från 4-500 kronor och uppåt. Billiga knivset för en hundring är rätt värdelösa, menar Johan. De kan vara hyggligt vassa i början men tappar snabbt skärpan och går inte att slipa upp ordentligt.

Ett bra råd är: köp kända märken! Ett annat: se till att kniven ligger bra i handen. Att du trivs med den. Olika personer gillar olika knivar, för man jobbar på skilda sätt i köket.

Sen några år finns det inte bara stålknivar i Sverige. Keramikkniven har gjort sitt intåg, och man kan fråga sig vad det är för skillnad. Johan:

-Keramiska knivar är skarpare och håller skärpan mycket längre än stålknivar. Men de är samtidigt skörare och bryts lättare sönder om man bänder och bryter dem. Själv har jag båda sorterna.

Hemma hos oss har vi som säkert de flesta andra en salig blandning av knivar, några billiga och några lite bättre. Nu är alla nyslipade – utom en: en stor, kraftig gammal sak som jag använder som ”fulkniv”, dvs. till att dela skaldjur med, stycka kyckling, skära i djupfryst och misshandla lite i största allmänhet. Den tål det, och den får vara lite stukad, den får ta stryk och skonar på så sätt alla de andra knivarna. Ett bra tips, tycker jag!

Till sist: visste du att kniven har en särskild dag?

Inte?

Det är förstås SKÄRtorsdagen! Instiftad av den uppenbarligen humoristiska Knivakademien.

ANNONS
Vassa killar: Johan Almling och Gabriel Gustafsson från Knivakademien

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS