A-
A+

Här är Sveriges finaste glass!

Det mesta av all glass är fusk. Men den här - och några enstaka till - görs bara på de rätta och bästa råvarorna.

Ulf Elfving

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Äkta glass ska bara innehålla fyra ingredienser:

-Grädde

-Ägg

-Socker

-Någon smakråvara, t.ex. vanilj eller jordgubbar.

Inget mer. Men oftast är det mycket mer än så: olika pulver, som mjölkprotein, kärnmjölks- eller vasslepulver, vegetabiliska fetter, i flera fall palmolja, och sötningsmedel, som glukos-fruktossirap. Samt i många fall luft (!) och en del annat skumt, t.o.m. färgämnen förekommer. Bland de otrevligaste av de onödiga tillsatserna tycker jag är förtjocknings- och stabiliseringsmedlen, som ger glassen en klistrig konsistens.

En del tillverkare gör glass utan ägg, vilket ju är att frångå grundreceptet.

Fast undantag finns alltså. Jag sitter just och njuter av den glass som jag utan att tveka utnämner till Sveriges finaste: den som kommer från Österhagen i Hjo. Ekologisk, tillsatsfri och sagolikt god.

Som tur är börjar den sprida sig över landet. Finns i dag i utvalda affärer från stockhomsområdet och söderut.

Den är den fetaste på marknaden (run,t 30%) tack vare att mejeriprodukten i den enbart är vispgrädde. Mina tre absoluta favoriter är hallon, saffran och vanilj.

Det faktum att man slipper alla tillsatser hjälper säkert också till att höja smakupplevelsen hos Österhagenglassen.

Det finns förstås andra goda glassar, som många läsare brukar påpeka när det här ämnet kommer upp, och som jag gärna provar emellanåt. Men bara ett fåtal är helt fria från tillsatser av olika slag.

Guteglassen från Gotland är också utsökt och tillverkad av bara de fyra, rena, riktiga råvarorna. Den är betydligt magrare än Österhagen, eftersom mejeriråvaran är gräddmjölk. Den finns också att köpa på ganska många ställen utanför Gotland, prova den gärna! Deras saffran- och honungsglass är underbar.

Ulf Elfving
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

premium_musicquiz_v1

Är det din tur att vinna?