Nu har jag smakat den hemliga maten som kan bli världens mest berömda

Ulf Elfving

Annons

www.krisinformation.se

Annons

www.krisinformation.se

Mästerkocken Alexander Sjögren siktar inte bara på att bli europamästare i maj. Hans dröm är att också vinna VM för kockar i Lyon i början av nästa år. Men utmaningen kan knappast bli svårare: fisken som är obligatorisk till förrätt, odlad stör, är ingen drömråvara. Den här firren beskrivs som både torr och hård. Men jag tror att Alexander kan trolla: hans stör smälte på tungan.

Alexander tränar just nu i en lokal på Regeringsgatan i Stockholm. Där kan förbipasserande följa hans skapande på skärmar. Nästa vecka flyttar han träningen till matmässan Gastro Nord i Älvsjö.

Träningsupplägget är lika minutiöst planerat som för Zlatan & c0 inför en EM-final. Alexanders team har byggt upp ett kök som är identiskt likt det som han ska tävla i under europamästerskapen i Budapest den 11 maj och – förhoppningsvis, om han går vidare till VM, vilket ingen tvivlar på – i världsfinalen i Lyon i januari 2017, som egentligen heter Bocuse d´Or efter den franske kocklegendaren Paul Bocuse.

Inte nog med det: i träningslokalen dånar ljudet från förra VM i Lyon, högt och stressande.

– Lika bra att han  vet vad som kommer att gälla, skrattar Alexanders coach Jonas Lundgren.

I tävlingen ska världens toppkockar laga en fisk- och en kötträtt för 14 personer på fem timmar och 35 minuter. Köttråvan är kronhjortskalv i år.

Tillbehören är valfria, men fiskrätten ska innehålla 50 procent grönt, en svensk idé.

Att stören är svårlagad  är inte det enda problemet att övervinna: strax före tävlingen får deltagarna en hemlig krydda, som ska användas i tillagningen, och som ska kännas tydligt. I nordiska matkretsar går snacket om att arrangörerna kommer att välja nånting som ska göra det svårare för oss i norra Europa – “det har gått lite för bra för Norden i många år…”.

Rävspel, någon?

Tyvärr får jag inte fresta med några som helst detaljer om Alexanders tävlingsrätter. Och inga bilder får visas. Det är hemligare än TV-reklamens potatisgratäng…  Nån skulle ju kunna kopiera nån annans matkonster!

Men jag kan bedyra att det som förhoppningsvis blir mästarmaten smakade enastående ljuvligt. Och stören var raka motsatsen till torr och hård. Han kan trolla, vårt svenska hopp!

Hur mycket arbete ligger bakom, Alexander?

– Min sambo har inte sett mig på månader.

Och inte lär hon få göra det på ett bra tag till. Men kanske får hon hem en internationell mästare när alltsammans är över.

Ulf Elfving
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons