News55

Artur Ringart: Därför är pensionsförslaget inte tillräckligt

Artikelbild
Artur Ringart
Artur Ringart
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 01 feb. 2022

Det är inte förvånande att ett förslag om en förbättring av de usla pensionerna, för framför allt kvinnor som arbetat i låglöneyrken, ska förbättras. Det är val i år och vi pensionärer är drygt 2,1 miljoner av de 7,5 miljoner som får rösta i höst. Vi är drygt 25% av väljarkåren.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det är ingen nyhet för er som läser oss här på News55 att många pensionärer har det svårt ekonomiskt. Det är en fråga som vi har påtalat ända sedan vi grundade vår sajt 2015. Vi har bland annat väckt frågan tillsammans med pensionärsorganisationerna i Almedalen under flera år, men vi har inte fått mycket gehör. Partierna har hela tiden hänvisat till den tysta och dolda pensionsgruppen, en grupp där samtliga riksdagspartier är med utom SD och V. Där är tanken att alla beslut som rör våra pensioner ska fattas. Men där händer inte mycket. När det  väl händer något går det för långsamt. Då, 2015, betalade pensionärerna högre skatt än de som arbetade. En person med arbetsinkomst fick reducerad skatt med jobbskatteavdrag. Men en pensionär fick betala full skatt på sin pension. Orättvist och diskriminerande.

Vi pensionärer tappar hela tiden köpkraft. Vår pension kompenserar inte för höjda priser på mat, på el,  på bränsle, kostnader i vården eller hemtjänsten. De som arbetar blir kompenserade för ökade kostnader i sina nya löneavtal.

Jag tycker att det är glädjande att det här förslaget kommer. News55 är partipolitiskt obundet men vi står alltid på 55-plussarnas sida och jag tycker om förslaget från S, V och MP. Det är en bit på väg och det är bra att många pensionärer berörs. Jag noterar att partierna från början talade om att cirka 700.000 pensionärer skulle beröras, nu handlar det om cirka 1 miljon. Det finns fler pensionärer som har det svårt ekonomiskt i Sverige än vad partierna var medvetna om. Jag vill dra en parallell till Hasse Alfredssons monolog från revyn ”Under Dubbelgöken” om det, för riksdagspolitikerna, överraskande höga priset på mjölken: ”Det var det jävligaste – det hade jag ingen aning om”.

Det kan bli 1000 kronor mer, efter skatt för de som har 11.846 kronor i månaden i pension, att utbetalas från och med augusti. Men även pengar till de som har upp till 14.000 kronor per månad i en fallande skala. Det är konkret och bra.

Det här är ett förslag som ligger utanför riksdagens pensionsgrupp.  I pensionsgruppen ska alla beslut om våra pensioner tas anser de flesta riksdagspartierna. När pensionerna har varit uppe till debatt har partierna hela tiden hänvisat till pensionsgruppen och på så sätt undvikit debatten. Jag tycker att pensionsgruppen är en seg och trög grupp. Jag har saknat den öppna debatten om pensionerna. 

Det ska nu bli intressant att följa hur det här förslaget tas emot av de övriga riksdagspartierna. För det är ett förslag. Tillsammans har partierna S, V och MP 144 mandat av riksdagens 349. Det fattas en del för att få igenom förslaget. Å andra sidan kanske alla riksdagspartier vill slippa debattera pensionerna i valrörelsen? Det här kan vara ett sätt att komma undan den. Men vad händer då med pensionsgruppen? Har den spelat ut sin roll?

Vi pensionärer är som sagt drygt 25% av väljarkåren i nästa val. Hur vi röstar kan avgöra valet. Men vi är ingen homogen grupp. Vi kan tycka olika i många frågor, men jag tror att pensionerna är en fråga som berör oss alla. Det här är ett steg i rätt riktning, men det räcker inte. Hela pensionssystemet måste göras om för att driva på utvecklingen av pensionerna åt rätt håll för Sveriges pensionärer. Dessutom tror jag att det behövs fler äldre i riksdagen. Fler som vet vad det innebär att bli äldre, fler som har livserfarenhet. Vi med erfarenhet är också en del av Sveriges befolkning. Många har ett långt arbetsliv bakom sig och förtjänar en dräglig ålderdom. 

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS