News55

Här är det nya klassamhället

Artikelbild
Marianne Rundström
Marianne Rundström
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 02 feb. 2019

 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Månadsskifte och jag ska betala mina räkningar på nätet. Lite spänd förstås på om pengarna ska räcka den bistra januarimånaden men det ska visa sig att det inte är kassabrist som sätter käppar i hjulet.

Min bank har nämligen slängt ut mig. Det blinkar rött, jag har en för gammal webbläsare och tillåts därmed inte tillträde till Swedbanks tjänster. Därmed inte heller till mina egna pengar placerade i den digitala världen.

Men det är ju där merparten av oss sköter hela våra liv. Vi betalar räkningar, köper resor och skor, beställer läkartid och biobiljetter och väljer livspartner via datorn. Det spelar ingen roll om det handlar om rent kommersiella ärenden eller kontakt med offentliga sektorn.  Det krävs en dator och ett lösenord. Annars kan du lika gärna dra ner gardinen och känna dig precis så utanför som du är.

Det digitala utanförskapet håller på att skapa ett nytt klassamhälle där  lågutbildade, äldre  eller med dålig uppkoppling  blir andra klassens medborgare. Dom inlemmas inte i den digitala gemenskapen och det kommer att stå dom dyrt.

Är mitt alternativ nu att gå till banken med räkningarna kostar det mellan 40 och 150 kronor per avi och den stackare som inte kan söka ett telefonnummer på datorn kan får betala lika mycket hos olika nummerupplysningar. Man blir också  utan alla rabatter som tex tilldelas den som köper resan på nätet.

Nu handlar det inte bara om människor som inte har tillgång till det digitala livet. En ny trend är att  aktivt  väljer bort det. Allt oftare berättar människor, ofta högpresterande sådana, att dom lagt bort sin smartphone och letat rätt på nåt gammalt uttjänt exemplar som man, hör och häpna,  bara kan använda som just telefon.  Mobilen ockuperar livet och det gäller att ta kommandot igen.

Överläkaren i psykiatri, Anders Hansen, har ägnat mycket forskning åt att studera vad skärmtiden gör med människor och hans varningar handlar om sönderstressade, deprimerade och ångestfyllda människor, totalberoende av skärmarna och kickarna dom får under daglig skärmtid på ca 3 timmar.

Fullt begripligt, fördelarna är enorma men det digitala samhället har också genomgått ojämförligt stora förändringar och skapat ett utanförskap som bara växer för den som inte hänger med.

ANNONS

Just nu är jag utestängd från min bank på nätet. Jag får fundera på att antingen byta bank eller dator och plötsligt fick jag viktiga insikter i hur det måste vara att

inte vara inkluderad i det digitala samhället.

Den nya digitaliseringsministern Anders Ygeman har en stor utmaning i att förverkliga ett Alla-ska-med, som är partiets slogan, också för alla de vingklippta analoga stackare som kippar efter andan.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS