Sverker Olofsson: Skatt är inget problem

Arkivbild.

Tycker du att marginalskatten är ett problem. Inte det! Inte jag heller! Faktum är att jag aldrig har hört någon av mina vänner eller kollegor klaga på marginalskatten. I medierna har jag inte eller hört en sjuksköterska, chaufför eller byggare uttrycka sitt missnöje.

Sverker Olofsson

Annons

Annons

Jag tror att en överväldigande majoritet i vårt land inte alls har problem med dagens marginalskatt. Jag är säker på att det är en liten röststark och opinionsdrivande minoritet som ständigt tar sig fram i medierna och målar bilden av den förfärliga marginalskatten. Den lilla gruppen skall få några tröstens ord av mig. När ni känner hur ”marginal-skatte-orättvisan” griper tag om strupen kan ni väl tänka på att ni bara betalar 30 % på era kapitalinkomster och i betalar ingen förmögenhetsskatt. Ni bor troligen i någon av storstäderna där fastighetsskatten på era mångmiljonvillor är densamma som fastighetsskatten för en normalvilla på landsbygden i Värmland.

Det finns fler exempel så deppa inte över marginalskatten utan se hur ni gynnas på alla andra områden. Det finns en teori som säger att om man sänker marginalskatten så jobbar folk mer, mycket mer. Det extrajobbandet skall ge så mycket mer i skatt att det till sist blir vinst för samhället. Synergieffekt kallas det. Teorin går alltså ut på att om vi betalar mindre skatt så blir det mer skatt? Ett fiffigt men tunt argument tycker jag.

Liberalerna har varit drivande i att ta bort värnskatten och när det genomförs kan man tala en marginalskattesänkning som heter duga. Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni tillhör vinnarna och hon fick frågan om hon nu kommer att jobba mer och därmed betala mer skatt. Nej, säger hon. Det kan hon inte eftersom hon redan jobbar så mycket. Det tror jag att hon har rätt i, men hon verkar inte förstå att det gör de flesta. Hög eller låg lön, folk jobbar så mycket att jag tvivlar på att det går att ta ut mer. Ordet skatt har fått en negativ klang och jag undrar varför. Alltför sällan kopplas orden skatt och välfärd ihop. När hörde du en politiker prata varmt om skattens möjligheter. Snarare står toppolitikerna i kö framför TV-kamerorna för att berätta om skatt som ett samhällshot.

Det var länge sedan vi såg en politisk vision förverkligas, en reform värd namnet. Allt kan man lösa med sänkt skatt. När pensionärerna inte nöjda så släng till dom en hundralapp i månaden. Gnäller norrlänningarna kan väl dom också få en hundring. Låt mig bara som ett tankeexperiment föra fram en annan skattesyn med en annan synergieffekt. Tänk er att vi höjer skatten. Vi höjer den ordentligt. Vi tar ut mer skatt på kapitalinkomster, fastigheter, förmögenheter mm. Tänk er sedan att vi satsar stenhårt på skolan. Vi satsar så kraftigt att varje barn som börjar ettan garanteras ett komplett betyg och en yrkesutbildning när dom så småningom går ut. Alla barn. I stort sett alla skulle då jobba och betala skatt. Det skulle ge ökade inkomster till staten. Vi vet också att om man lyckas i skolan och får ett bra jobb är den kriminella banan inte intressant. På sikt skulle det leda till att vi kan anställa färre poliser. Klirr i statskassan! Pressen på socialförvaltning och kriminalvård skulle minska och inte minst skulle domstolarna få tid över att jaga de stora skattefifflarna. mera klirr och dags för skattesänkning. Tala om synergieffekter.

Sverker Olofsson
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons