News55

Här tar flest medicin för adhd i Sverige

ökning adhd barn
Ökningen av adhd–diagnoser är exceptionell, enligt Socialstyrelsen. Foto: Hasse Holmberg / TT
Sarah Carlsson
Sarah Carlsson
Uppdaterad: 24 maj 2024Publicerad: 24 maj 2024

Antalet nya fall av adhd har skjutit i höjden och förskrivningen av medicin mot den neuropsykiatriska funktionsnedsättningen har ökat i motsvarande grad. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Andelen barn och unga som fått en adhd-diagnos under de senaste tre åren har ökat med 50 procent i Sverige. Det är en “exceptionell” ökning som inte ser ut att stanna av, rapporterar Socialstyrelsen.

“Det är bland flickor i åldern 10-17 år och unga kvinnor, 18-24 år, som vi ser den kraftigaste ökningen. Där ökade andelen som hämtat ut adhd-läkemedel med omkring 50 procent från 2019-2022”, säger Peter Salmi, utredare på Socialstyrelsen, i ett pressmeddelande.

Uppgången fortsätter – även i Finland

Det dröjer inte länge innan 15 procent av pojkarna har en adhd-diagnos, enligt myndighetens prognos. 

“Utifrån de data vi har är det nu 10,5 procent av pojkarna och sex procent bland flickorna som har en adhd- eller add-diagnos. Vi tror att andelen kommer att öka till 15 procent för pojkar och 11 procent för flickor innan utvecklingen skulle kunna plana ut. Men det bygger på att antalet nya fall inte fortsätter att öka”, konstaterar Salmi.

Grannlandet Finland rapporterar också om en kraftig ökning. Där använder var tionde pojke i tio- till tolvårsåldern medicin mot adhd. Det är nästan tre gånger så många som år 2015, skriver Svenska Yle

ANNONS

Här förskrivs mest medicin mot adhd

adhd medicin
Förskrivningen av adhd-medicin ökar i både Finland och Sverige. I båda länder finns stora regionala skillnader. Foto: AP Photo/Jenny Kane. Källa: TT
ANNONS

De regionala skillnaderna är dock stora, både i Finland och Sverige. I vårt grannland använder flest tio- till tolvåriga pojkar adhd-medicin i Lappland och i de östra delarna av landet.

I Sverige toppar region Gotland förskrivningen för pojkar och flickor i tio- till sjuttonårsåldern. Andelen är knappt hälften så stor i Västernorrland.

Christopher Gillberg, professor i barn- och ungdomspsykiatri vid Göteborgs universitet och universitetssjukhusöverläkare vid Sahlgrenska universitetssjukhuset, reagerar på de stora regionala skillnaderna och tycker att man bör utreda detta vidare.

“Det här är ett mycket allvarligt problem. Adhd är en av våra stora folksjukdomar, som vi måste behandla”, har Gillberg tidigare sagt till TV4.

Läs vidare här:

ADHD – Här är kännetecknen som vuxen

SVT-psykiatrikern Anders Hansen: “Så hanterar jag min ångest”

Mer fokus på tidiga insatser i adhd-vården

ANNONS
Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Sarah Carlsson
Sarah Carlsson

Webbredaktör på News55. Skriver med fokus på målgruppen 55+.

Sarah Carlsson
Sarah Carlsson

Webbredaktör på News55. Skriver med fokus på målgruppen 55+.

ANNONS