News55

Blir du ofta arg? Tänk inte på det

En arg man. En ny studie visar att det inte är bra för dig att tänka på ett tillfälle när du var arg och återkalla din ilska
En ny studie visar att det inte är bra för dig att tänka på ett tillfälle när du var arg och återkalla din ilska. (Foto: Pexels)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 04 juni 2024Publicerad: 04 juni 2024

Det är helt normalt att bli arg ibland, men det är inte bra att vara arg hela tiden. Nu visar en ny studie att det inte heller är bra att komma ihåg och tänka på sin ilska.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det är väl dokumenterat att kronisk ilska kan kopplas till hjärt- kärlsjukdomar. Nu tyder en ny studie på att bara minnet av att vara arg kan vara skadligt för hjärtat, det rapporterar Fortune.

Ilska störde blodkärlen

Att spendera flera minuter med att tänka på och minnas en tidigare situation som gjorde dig arg kan enligt studien störa dina blodkärls förmåga att slappna av och på så vis hindra blodflödet.

“Nedsänkt kärlfunktion är kopplat till en ökad risk för hjärtinfarkt och stroke. Observationsstudier har kopplat känslor av negativa emotioner med att få en hjärtattack eller andra hjärt-kärlsjukdomar. Den vanligaste negativa känslan som studeras är ilska, och det finns färre studier om ångest och sorg, som också har kopplats till risk för hjärtinfarkt”, säger Daichi Shimbo till Science Daily.

Han är studiens huvudförfattaren och professor vid avdelningen för kardiologi vid Columbia University Irving Medical Center i New York, USA.

ANNONS

Fick minnas känslor

Forskarna utforskade effekterna av ilska, ångest och sorg på blodkärlens funktion med hjälp av 280 försökspersoner. 

I den randomiserade kontrollerade studien tilldelades försökspersonerna en av följande känslomässiga uppgifter under åtta minuter: 

ANNONS

De fick tänka på ett personligt minne som framkallade ilska.

De fick tänka på ett personligt minne som framkallade ångest.

För att känna sorg fick de läsa en rad deprimerande meningar.

För att framkalla en neutral känsla fick de upprepade gånger räkna till 100.

Tog prover

Innan deltagarna påbörjade sina respektive uppgifter fick de att koppla av en halvtimme i bekväma stolar i ett temperaturkontrollerat rum. De fick inte prata eller använda sina telefoner, läsa eller sova. 

Efter att försökspersonerna kopplat av tog forskarna blodprover på dem och mätte deras hjärtfrekvens, blodtryck och utvidgningen av deras blodkärl. Med hjälp av fingersonder bedömdes deras arteriella blodflöde.

Direkt efter att försökspersonerna gjort sina känslomässiga uppgifter undersökte forskarna cellerna som täcker deras blodkärl och övervakade ökad cellskada, försämrad utvidgning av blodkärlen och minskad cellreparationskapacitet. 

ANNONS

De här bedömningarna upprepades sedan efter 3, 40, 70 och 100 minuter.

Bara ilska försämrade

Försökspersonerna i den grupp som tänkt på ett minne som framkallade ilska visade försämrad utvidgning av blodkärlen upp till 40 minuter efter att de tänkt på ett tillfälle när de var arga. 

Tidigare forskning visar att sådan försämring kan öka risken för åderförkalkning, som ökar risken för stroke och hjärtsjukdomar. I den här studien kvarstod dock inte skadan längre efter 40 minuter.

“Vi såg att framkallande av ett ilsket tillstånd ledde till blodkärlsdysfunktion, även om vi ännu inte förstår vad som kan orsaka dessa förändringar. Undersökning av de underliggande kopplingarna mellan ilska och dysfunktion i blodkärlen kan hjälpa till att identifiera effektiva interventionsmål för personer med ökad risk för kardiovaskulära händelser”, säger Daichi Shimbo till Science Daily.

I de grupper som framkallade känslor av ångest och sorg sågs inte några statistiskt signifikanta förändringar i blodkärlen.

Ta kontroll över ditt liv – skippa ilskan

Om du ofta är arg eller upprörd finns all anledning till att ta bättre kontroll över ditt liv – skippa ilskan. En ny studie visar att ilska kan vara riktigt dåligt för det allmänna hälsotillståndet.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS