News55

Smart kost håller halsbrännan i schack

En man har halsbränna. Det hjälper att undvika livsmedel som förvärrar sura uppstötningar och halsbränna, men det finns också livsmedel som kan lindra eller till och med motverka problemet
Det hjälper att undvika livsmedel som förvärrar sura uppstötningar och halsbränna, men det finns också livsmedel som kan lindra eller till och med motverka problemet. (Foto: Pixabay)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 31 maj 2024Publicerad: 31 maj 2024

Många har säkert drabbats av sura uppstötningar och halsbränna någon gång, en del livsmedel förvärrar problemet, men det finns också livsmedel som förbättrar det.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

En del har halsbränna och får ofta sura uppstötningar nästan varje gång de äter. De vet antagligen att problemet förvärras av sådant som stark mat och kaffe, det skriver Microsoft.

Sura uppstötningar är när den sura magsaften kommer upp i matstrupen, det svider och orsakar halsbränna.

Fiberrika livsmedel

Det hjälper att undvika de livsmedel som förvärrar sura uppstötningar, men det finns också livsmedel som kan lindra eller till och med motverka det här problemet.

Att äta för mycket kan bidra till halsbränna, därför är det bra att äta fiberrika livsmedel eftersom de gör att du känner dig mätt.

Några fiberrika alternativ är råris, quinoa och havregryn, som faktiskt absorberar magsyra. Även gröna grönsaker som sparris, broccoli och brysselkål är fiberrika.

Fullkornsbröd är bra eftersom de bakas av obearbetad säd, bröd som bakats av raffinerade spannmål är dock inte bra eftersom de inte har kvar naturliga fibrer, vitaminer och andra näringsämnen.

ANNONS

Alkaliska livsmedel

ANNONS

Alkaliska livsmedel med låg syrahalt kan hjälpa till att neutralisera magsyran genom att belägga din matstrupsslemhinna som kanske är irriterad.

Banan, melon, nätter, blomkål, paprika, purjolök, fänkål, sparris och baljväxter som ärtor och kikärtor är exempel på alkaliska livsmedel.

På grund av sin låga syrahalt kan fänkål dessutom underlätta matsmältningen. Ingefära är både alkaliskt och antiinflammatoriskt, den hjälper också till att förbättra matsmältningen.

Det kan hjälpa att dricka lite ingefärste när du känner att du är på väg att få halsbränna, det kan lindra irritationen i din matsmältningskanal.

Vattenrika livsmedel

Det kan också hjälpa att äta livsmedel som innehåller mycket vatten eftersom det spär ut och försvagar magsyran.

Det kan exempelis vara gurka, vattenmelon, selleri, och soppor som baseras på buljong. Bladgrönsaker innehåller också mycket vätska, de är dessutom alkaliska så de är dubbelt bra.

Mjölk och yoghurt kan lindra halsbränna genom att de fungerar som en tillfällig buffert. De skapar en beläggning i matstrupen så att du inte känner den irriterande magsyran.

ANNONS

Yogurth innehåller dessytom probiotika som gynnar en hälsosam bakteriebalans i dina tarmar och hjälper matsmältningen.

Lättsmälta livsmedel

Lax innehåller mycket omega-3 och är lättsmält så den stannar inte kvar i magen så länge, vilket minskar risken för sura uppstötningar.

Även rotfrukter som som potatis, sötpotatis, morötter och rödbetor är lätta att smälta eftersom de innehåller lösliga fibrer.

Du blir också mätt av dem så du inte äter för mycket och de är varken sura, fettrika eller starka.

Några andra tips

Magert kött är bra, men undvik starka kryddor, äter du kyckling eller kalkon bör du ta bort det feta skinnet och inte äta den friterad.

Citronsaft är sur, men en liten mängd citronsaft blandad med vatten och honung kan vara bra eftersom kombinationen har en alkaliserande effekt som neutraliserar magsyran.

ANNONS

Symtomen på halsbränna kan också lindras av måttligt tuggummituggande då det ökar salivproduktionen och saliv motverkar eventuell magsyra i matstrupen, det skriver Microsoft.

Huskurer inte så harmlösa som man kan tro

Huskurer mot diverse mindre åkommor är inte alltid naturliga och bra. Ibland kan de orsaka större problem än de som skulle botas. Nyligen var en man nära att dö efter att ha ätit bikarbonat.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS