News55

Olika slags ryggont - här är expertens råd

Artikelbild
Lotta Gray
Lotta Gray
Uppdaterad: 25 apr. 2024Publicerad: 09 aug. 2022

Det kan finns en mängd orsaker till ryggont men ingen ska lida i onödan. Här är experternas råd.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

De flesta lider någon gång av ryggont i sitt liv och i de flesta fall går det över. Ett stillasittande jobb, eller allmän inaktivitet kan vara orsaken till smärtan men den kan också hänga ihop med psykisk ohälsa.

– Upplevelsen av smärta, i bland annat nacken och ryggen, hänger ofta ihop med vår psykiska hälsa. När vi undersöker en patient, och inte hittar en fysisk förklaring till smärtan, börjar vi leta efter andra orsaker. Många blir förvånade när vi kommer in på den psykiska biten och tar upp saker som familj och arbete, stress och oro, säger Espen Ohren, kiropraktor till Aftonbladet Hälsa.

Frank Tore Jacobsen är fysioterapeut på ”Kliniken för alla” i Oslo, Norge och tycker att många pressar både sig själva och sin kropp för hårt när det handlar om träning, jobb och fritid.

– Det allra bästa är att ligga steget före, och kunna vägleda människor i att få en förståelse för hur de ska använda kroppen. Men det är aldrig för sent. Även en person med långvariga kroniska besvär kan få hjälp.

Det finns tre olika typer av smärta som är vanligast. En värkande och pulserande smärta som ofta innebär att det är något akut. Den stickande och skarpt obehagliga smärtan som oftast beror på spänningar i muskulaturen som behöver lösas upp. Den strålande smärtan som ofta går ner i benet och ofta betyder att ischiasnerven är i kläm. Då kan även urinblåsan bli påverkad och man behöver snabb hjälp.

Att röra på sig trots ryggont är alltid bra men gärna under professionell guidning så man inte gör några felaktiga rörelser och förvärrar problemen.

– Det är dokumenterat och har bättre effekt än läkemedel. Dessutom är det väldigt förebyggande mot ny värk säger Ole Petter Hjelle, hjärnforskare och allmänläkare och understryker att han inte menar de som drabbas av allvarliga ryggskador utan de med vanliga stressproblem som “påverkar många och kostar mycket”. Få av dessa patienter kommer bli bättre av att ta det lugnt och äta smärtstillande.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS