News55

Så kan du förebygga glömska

Artikelbild
Lotta Gray
Lotta Gray
Uppdaterad: 25 apr. 2024Publicerad: 10 aug. 2022

Visste du att det går att förebygga demens? Här får du veta hur.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Så många som 130 000 och 150 000 personer har någon form av demenssjukdom i Sverige och hamnar i  tillstånd som påverkar de kognitiva förmågorna, som Alzheimers sjukdom.

– För en person som är runt 65 år är livsstilsrisken att få alzheimer, eller en annan demenssjukdom, ungefär en på tio. Det är då ett genomsnitt av alla människor, där en del har mycket högre risk och andra betydligt lägre. Exempelvis är det ganska tydlig skillnad mellan könen. Medan kvinnor i genomsnitt har uppemot tolv procents livsstilsrisk att drabbas av en demenssjukdom ligger män på runt sex till sju procent, säger Caroline Graff, professor i genetisk demensforskning och överläkare i klinisk genetik vid Karolinska Institutet i Stockholm, till Expressen Hälsa.

Nu visar forskning att man kan skjuta upp en demenssjukdom med flera år men det kräver en livsstilsförändring. Att förändra sina kostvanor så som att börja äta mer grönsaker, nötter, frukt, mejeriprodukter samt dra ner på kött är viktigt.

­– Ju tidigare man får in vanor, desto enklare är det att fortsätta med dem. Det kommer aldrig att vara för sent, utan alltid vara till nytta. Det är precis som med rökning – det spelar ingen roll när man slutar, utan det är bra när man gör det. Samma sak med träning. Även om man inte motionerat över huvud taget tidigare, så kommer man ändå, väldigt snabbt, att se en effekt när man börjar lite grann. 

Genom att göra vissa förändringar i kost och motion kan man skjuta upp en demenssjukdom med upp till fem år för män och tre år för kvinnor.

– Män verkar ha lite bättre nytta av de här livsstilsförändringarna än kvinnor, konstigt nog. Generellt är skillnaden när män gör de här omställningarna större än när kvinnor gör dem.

Fysisk aktivitet, bra sömn, varierad kost, mindre portioner, ett bra socialt umgänge, att undvik alkohol och rökning samt skaffa husdjur om man lever ensam är några av tipsen som kan funka.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS