News55

Färre nya föreställningar på Dramaten

"Över tid blir det väldigt stora besparingar om inget radikalt händer" säger Dramatenchefen Mattias Andersson apropå regeringens minskade anslag. Arkivbild. (Foto: Claudio Bresciani / TT)
TT Nyheter
TT Nyheter
Uppdaterad: 11 apr. 2024Publicerad: 10 apr. 2024

Dramatenhösten bjuder på Peter Andersson som Kung Lear och Nadja Weiss nyskrivna dokumentärteater om kärlek. Men kapade anslag tvingar samtidigt Dramaten att skära ner på antalet nyproduktioner. Efter Jarl Kulle och Börje Ahlstedt blir det nu Peter Ande…

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Färre nya föreställningar på DramatenPontus Lundahl/TT”Över tid blir det väldigt stora besparingar om inget radikalt händer” säger Dramatenchefen Mattias Andersson apropå regeringens minskade anslag.TeaterTT

Dramatenhösten bjuder på Peter Andersson som Kung Lear och Nadja Weiss nyskrivna dokumentärteater om kärlek. Men kapade anslag tvingar samtidigt Dramaten att skära ner på antalet nyproduktioner.

Efter Jarl Kulle och Börje Ahlstedt blir det nu Peter Andersson som gör rollen som Shakespeares egenkäre despot på nationalscenen i Stockholm.

Det här är en pjäs som spelas när man har en riktigt stark skådespelare som kan bära den rollen, det är ett krävande drama, vansinnigt bra och drabbande, säger teaterchefen Mattias Andersson.

“Kung Lear” handlar om generationskrockar och ett rike i kaos. Den gamle kungen vill ge sitt rike till den av hans döttrar som älskar honom mest, men den yngsta, Cordelia, vägrar att hyckla och blir hellre förskjuten än ställer upp på faderns maktspel. Regiuppdraget axlas av tyske Falk Richter, “en av Europas mest spännande regissörer” enligt Mattias Andersson.

Vi försöker pusha scenkonsten och utveckla den vidare, jag tycker att vi med den här repertoaren tar ett grepp om vår samtid.”Förödande”

Samtidigt har fjolårets elva höstpremiärer krympt till åtta, en direkt konsekvens av fem miljoner mindre i statligt anslag och utebliven kompensation för höjda kostnader.

Det är lika många speltillfällen, men nyproduktionen blir lidande och det är förödande både för Dramatenhuset och för branschen.

ANNONS

Bland höstpremiärerna finns också den iranskfödda regissören Mina Salehpours uppsättning av John Steinbecks “Vredens druvor”. I Tyskland satte hon upp samma pjäs – då med avstamp i flyktingströmmen 2015. Nu handlar det i stället om hur klimatkrisen tvingar människor på flykt.

“Kärlek på svenska”

Mellika Melouani Melani sätter upp Kristina Lugns “Titta en älg” medan Nadja Weiss och Irena Kraus har skrivit en helt ny pjäs utifrån de intervjuer som filmaren Staffan Julén gjorde till sin dokumentärfilm “Kärlek på svenska”. Även pjäsen handlar om kärlekens roll i några människors liv. Nadja Weiss regisserar uppsättningen och låter också skådespelarna själva kliva ur sina roller och komma till tals.

Tornedalsregissören Markus Öhrn har uppmärksammats för sina uppsättningar i Österrike, Tyskland och Polen. Med “Fem scener Norén” gör han sin första stora uppsättning på en svensk institutionsteater där han låter skådespelare i masker ta sig an “den psykologiska realismens mästare” framhåller Andersson.

Det ska bli väldigt intressant att se den krocken!Erika Josefsson/TTFakta: Premiärer på Dramaten i höst TT

“Kung Lear” av Shakespeare, i regi av Falk Richter, premiär 7 september.

“Kärlek på svenska” av Irena Kraus och Nadja Weiss efter Staffan Juléns film. Nadja Weiss regisserar, premiär 14 september.

“Titta en älg” av Kristina Lugn, i regi av Mellika Melouani Melani, premiär 17 oktober.

ANNONS

“Vredens druvor” av John Steinbeck, i dramatisering och regi av Mina Salehpour, premiär 5 december.

“Fem scener Norén” av Lars Norén i urval och regi av Markus Öhrn, premiär 13 december

“Or-lan-do” av Ninna Tersman och Nora Nilsson, urpremiär 19 september.

“Kattpromenaden” av Sara Lundberg, i regi av Emily Magorrian. Premiär 4 december.

“Avig”, en dansföreställning av Tubo och Co, premiär 13 november.

Bergmanfestivalens utländska gästspel: “Antigone in the Amazon” från belgiska NT Gent (13– 4/9) och “Goodbye, Lindita” från National Theatre of Greece (5–6/10).

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Spela klippet

Analytikern: Så kan vi rädda fastighetsmarknaden

Efter en tid av utmaningar börjar fastighetsmarknaden sakta vända uppåt – men vad krävs för att den ska återfå sin fulla styrka? Fastighetsmarknaden börjar visa positiva tecken efter en tuff period av prisfall och låg aktivitet under 2022. Erik Holmberg, marknadsanalytiker på Hemnet, beskriver i E55 studio, dagens fastighetsmarknad som en återhämtning, men påpekar att […]