News55

Stefan Sauk är upprörd: ”De äldre behandlas så jävla illa i vårt land”

Artikelbild
Foto: Jessica Gow/TT
Lotta Gray
Lotta Gray
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 28 nov. 2021

Stefan Sauk tänker inte tiga still och har mycket att säga gällande både cancervård och behandlingen av våra äldre i samhället. Möt en ärlig Stefan Sauk i söndagsintervjun.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Stefan Sauk. Mannen, myten, legenden. Rapp i käften och snabb i tanken. Vi har setts tidigare i en hotellfoajé för en intervju. Nu, några år senare, är det dags för en ny, exklusivt för News55. Stefan är ensambarn och växte upp i Täby Kyrby, föräldrarna skilde sig när han var 13, på hans egen inrådan då det var bråk och tjafs om det mesta. Han träffade pappa på helgerna och hittade dessutom karaten att fylla sin fritid med. När Stefan upptäckte filmens värld hängde han mest på Cinemateket och Filmhuset.

Skådespelaren hoppade av gymnasiet, jobbade som frisör under en period, gjorde lumpen och körde taxi där han, inspirerad av en kund, sökte som statist till Dramaten för att sedan söka till Scenskolan i Göteborg. Där stannade han några år för att flytta till Stockholm för fler jobb.

Stefan har synts i produktioner som ”Lorry”, ”Vendetta” och ”Wallander” och vann även en guldmask för bästa manliga musikalartist” 1998 för sin insats i Miss Saigon. Hanstartade även ljudboksförlaget Storyside som han sålde 2007 men som banade väg för ljudboksvågen.

– Ljudböcker har alltid varit en sidogrej för mig, jag har ju spelat in film, stått på scenen och skrivit men under pandemin blev det detta som en stor Heffaklump i knät så jag satt och läste in ljudböcker hela 2020 så på så sätt har jag klarat den perioden bra ändå, berättar han för News55.

Under våren gjorde Stefan även tre avsnitt av en videopod ”I huvudet på Stefan Sauk” där han mötte intressanta personer i djupare samtal.

När han hösten 2018 drabbades av prostatacancer var det som en käftsmäll, han skulle spela in en informationsfilm för Stockholm3-metoden, ett vidareutvecklat blodprov som tagits fram för att med större säkerhet upptäcka prostatacancer och man frågade om han ändå inte skulle ta ett test, som senare visade sig vara prostatacancer.

 – Efter blodprovet gjorde man en biopsi, och jag tänkte, shit också. Jag hade redan då problem med en höft med konstaterad artros som behövde opereras. Det var plötsligt bråttom så jag hittade en läkare i Belgien som genomförde operationen med en metod som inte finns i Sverige. Jag tänkte att ska jag gå en match mot cancern måste jag göra det på två ben och helst lika långa. Bara en sådan sak.

Beskedet var förstås omtumlande i ett rum på St. Görans sjukhus men ändå positivt. Cancern var behandlingsbar och upptäckt i ett tidigt stadium.

ANNONS

­– Jag tänkte att nu ska jag dö, började skriva testamente och planera min död och boxade nog in problemet, berättar han vidare.

Stefan strålbehandlades i kombination med hormonbehandling med syfte att blockera testosteronet, svälta ut cancercellerna och göra dem mer mottagliga för strålbehandlingen.

– Hormonbehandlingen var helvetet på jorden. Jag tappade kroppsbehåring, förlorade muskelmassa, fick vallningar och blev rundare om magen, det i kombo med den psykologiska inverkan det hade var ingen rolig tillvaro. Man tappar lusten, inget är kul längre, jag mådde skit helt enkelt.

Han förväntade sig även att få den senaste och överenskomna tekniken när det gäller strålning men var på väg att lämna sjukhuset när han, av misstag, höll på att få den äldre strålningsvarianten.

­– När det gäller den offentliga sjukvården i Sverige har vi halkat efter betänkligt. Det kanske påtagligaste beviset för detta är att Svenska Läkarförbundet, redan hösten 2019 anmälde den svenska regeringen till EU-kommissionen för att Sverige inte lever upp till kravet bland medlemsländerna om att fortbilda sina läkare. Vilket i sin tur leder till att svenska patienter delvis behandlas med uråldriga metoder. Kritiken från läkarförbundet handlar bland annat om att det tar alldeles för lång tid att implementera nya behandlingsmetoder i Sverige. Om det ens görs.

Skådespelaren menar att alla har rätt till den senaste tekniken och vården men få vet om vad som finns och var. Inte alltför sällan finns den utanför Sveriges gränser. Som EU-medborgare har vi all rätt att söka vård utanför Sverige i vilket EU-land som helst enligt den så kallade patientrörlighetsdirektivet. Men tjänstemännen på Försäkringskassan har satt sig över alla lagar och direktiv.

– Svensk sjukvård funkar helt enkelt inte, som ett litet exempel är det är sjukt att vi inte har allmän screening för män när det gäller prostatacancer, bara en sådan sak. Vi har allmän screening för bröstcancer sedan förra århundradet. Ändå är det fler män som dör i prostatacancer än kvinnor som dör i bröstcancer. Sedan, återigen, metoderna vi använder… Ett vanligt PSA-prov missar 30 % av all prostatacancer.  Stockholm3-metoden kostar lite mer men är mycket tillförlitligare för att ta ett exempel i mängden. Det finns så mycket ny teknologi inom medicinen som motarbetas av det svenska systemet.

Nu går han på kontroller och har bestämt sig för att berätta för att få fler att män att kunna rädda sina liv.

ANNONS

Någon åldersnoja har han inte men är rasande över den åldersism som råder i Sverige.

– Vi måste ju blanda åldrarna, vi kan inte bara satsa på ungdomen, då får vi ett infantilt samhälle, det säger sig självt. Vi kan inte ta bort det långa perspektivet eller erfarenheten, vi behöver den också. Sedan måste man blanda åldrarna, då kan det bli dynamik. Är man över en viss ålder idag så är det kört. Vi är duktiga på att hitta saker att demonstrera mot på andra sida jordklotet men vi skiter i våra mammor och pappor, mormor och morfar ruttnar bort på ovärdiga ålderdomshem medan vi lapar oss den välfärdsgrädde som de skapade åt oss. De äldre behandlas så jävla illa i vårt land. Europas fattigaste pensionärer…Heja Sverige.

Fakta

  • Varje år upptäcks mer än 10 000 nya fall av prostatacancer.
  • Prostatacancer drabbar framför allt äldre män. 
  • Sjukdomen är ovanlig före 50-årsåldern och förekommer nästan aldrig före 40 års ålder.

Källa: Cancerfonden

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS