News55

Totte Wallin: Så fick jag prinsessan att gapskratta

Artikelbild
Foto: Jonas Ekströmer / TT kod 10030
Totte Wallin
Totte Wallin
Uppdaterad: 18 jan. 2022Publicerad: 18 jan. 2022

En ”Kunglig affär” eller många? Välkomna till ”Soliden-sidan”.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Jag har som många andra följt teveserien ”En kunglig affär ” och funderar – en affär? Det finns ju hur många som helst. Nu tänker jag i första hand inte på boken om ”Kaffeflickorna” utan borrar långt, långt ner i medeltiden.

Går man tillbaka till den tid då konungamakten manifesterades, i slutet av 1200-talet får man intriger som liknar ”Game of Thrones” då man slog ihjäl bröder, söner och till och med Erik den helige och satte lås på bondens lada. Drottning Margareta och Kalmarunionen, vilken teveserie, som sträcker sig till 1905 och unionsupplösningen. Minns ni Engelbrekts uppror mot Hansan som ledde fram till Sten Sture på isen utanför Ulricehamn, Gustav Vasa, blodbadet och senare Sture-morden på Uppsala slott.

Andra ”Kungliga affärer ” har ju stått som ”spön i backen”. Karin Månsdotter från Hammarsgård intill järnvägen strax öster om Grillby började som Erik XIV:s frilla och begravdes som f.d. drottning i Åbo domkyrka. 

Gustav Adolfs kärlek hette Ebba Brahe och bodde på Ekholmen slott (i min församling) där även ärkebiskopen med blodbadet Gustav Trolle föddes, men Ebba var inte fin nog för drottningen och gifte sig istället med Jakob de La Gardie och grundade Jakobstad i Finland.

När en statsminster-kandidat tror att Gustav II Adolf föddes i början av 1807 börjar åtminstone jag undra eftersom hen är utbildad jurist där ämnet ”Rättshistoria” ingår med Magnus Erikssons landslag 1350 och 1734 års lag (Jag har tenterat i ämnet). Om nu Gustav II Adolf föddes i början av 1807 hur kunde han då grunda Göteborg 1621? Karl XII gillade inte kvinnor, sov med stövlarna på och närde en dvärg som hette Luxemburg som ligger begravd intill Ängsö slott vid Mälaren.

Den som fått mest utrymme är väl Gustav III som hade minst sagt problem med att ordna en arvinge och tog hjälp av ”Hovstallmästare Munck”. Det finns de som tror, kungens mor med flera, att det var ”Munck” som är den egentliga fadern till lille prinsen. Detta inträffade på kungens sommarslott Ekolsund där jag 1964 hade mitt första jobb och tjänade 2.10 kr i timmen för att spara till en elgitarr.

Sedan var det väl ganska lugnt fram till Karl XV. Historierna om hans  kvinnobravader och oäkta barn är så många att om bara en bråkdel vore sanna så skulle svenskarna med rätta kunna kalla sig ”det kungliga svenska folket”. Snacka om ”Hans majonäs” som levde så hårt att han bara blev 46 år gammal.

Nu är vi nästan framme vid ”tenniskungen” och jag funderar på en ny teveserie, en dynastivariant med Axel Munthe och Victoria, Tumba och prinsessan Birgitta, Kaffeflickor och pojkar och serien måste bara heta ”Soliden-sidan”. 

ANNONS

En lite avec. Jag har träffat prinsessan Birgitta vid ett flertal tillfällen på Mallorca. Första gången var under en golftävling på Son Vida 1990. Bosse Parnevik frågade om jag ville hänga med och äta middag med prinsessan eftersom hon gillade att träffa svenskar och golfare som spelade på Europatouren. Jesper Parnevik spelade då i Europa. Ok sa jag, och mina tre kompisar kan hänga med? Absolut sa Bosse och gav mig adress och tid samma kväll. Vi åkte dit mötte prinsessan och hennes väninna Olga Lallerstedt men ingen Bosse och inga golfare.

Vi väntade en stund och gick tillslut in på restaurangen där jag fick prinsessan till det bokade bordet. Det blev en trevlig middag med många skiftande samtalsämnen. När vi kom in på mat sa prinsessan ”Kan ni tänka er att jag har aldrig ätit varmkorv i hela mitt liv”. Jag reagerade med ryggmärgen och sa ”Det är ju konstigt när din morsa hette Sibylla”. Tystnad, sedan gapskratt och hon svarade ”Men prinskorv har jag ätit”. 

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS