"Man häpnar över medias och TV-tittarnas ovana över en artists enskilda ställningstagande", säger Leif Schulman, och ifrågasätter de starka reaktioner som Niklas Strömstedts så kallade "SD-låt" har lett till.
Vad har stackars Niklas egentligen gjort som väcker sådana känslor?
Mest läst i kategorin
”Så skyddar TV4 Niklas Strömstedt efter låten”. Så lyder rubriken på Expressens nätupplaga, illustrerat med en bild på Niklas själv och SD-ledaren Jimmie Åkesson.
Vad har då stackars Niklas gjort som väcker sådana känslor att han måste skyddas? Jo, han har sjungit en låt i ”Så mycket bättre” där han i egen text till Ace of Bace-låten ”Happy Nation” tagit ställning mot SD och främlingsfientlighet.
LÄS MER: Politisk Strömstedt i “Så mycket bättre”
Helt plötsligt är sociala media fylld av hyllningar- men också av kritiska inlägg – kring Niklas text. Alla kollegor (utom Christer Sandelin) hyllar Niklas låt. Men det finns även många röster som ifrågasätter tilltaget att föra in en låt med politiskt budskap i lördagsunderhållning på TV.
Här kan man snacka om att pendeln har vänt. Hade Niklas framträtt med likartat budskap i TV på 70-talet hade det varit helt i sin ordning. Då var det mesta i radio och TV politiskt. På den tiden stack en banal kärlekslåt ut mera. Men nu är vi alltså så ovana att en artist så öppet tar ställning i en fråga som främlingsfientlighet att vi egentligen inte vet hur vi ska hantera den. Helsidor i kvällstidningarna, debatt i radio och TV. Allt detta för att någon sjunger ”SD. Nej, nej tack!”.
Ska Sveriges Radio våga spela låten? Det blir nästa stora fråga. Jonas Westman, chef för musikläggning på Sveriges Radio, intervjuas i press- och TV och låter meddela att visst kan SR tänka sig att spela ”SD-låten”, som den snabbt döptes om till i kvällspressen.
LÄS MER: TV4 och SR anmäls för “Lyckolandet”
Samtidigt arbetar TV4 aktivt för att skydda Niklas för hat på kanalens hemsida och ”erbjuder också Strömstedt sitt stöd”.
Man häpnar över medias och tv-tittarnas ovana över en artists enskilda ställningstagande. Kanske dags att återinföra det radikala 70-talets syn på musik, underhållning och politik? ”Låt hundra blommor blomma och låt hundra tankeskolor tävla”, som en känd tänkare sa en gång.