News55

Hundgodis: En guide för smakfulla belöningar

Hundgodis viktigt för träning
Att belöna hunden med rätt godis kan göra stor skillnad i både träning och vardag. (Foto: Pexels)
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter
Uppdaterad: 19 sep. 2024Publicerad: 21 sep. 2024

Ge din hund den bästa belöningen med rätt hundgodis. Här guidar vi dig genom vad du bör tänka på när du väljer hundgodis.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Att belöna hunden med rätt godis kan göra stor skillnad i både träning och vardag. Med så många olika alternativ på marknaden kan det vara svårt att veta vad som passar bäst. I den här artikeln går vi igenom viktiga saker att tänka på som NBC Select tagit upp i en artikel.

Varför är hundgodis viktigt?

Hundgodis spelar en central roll i hundens liv och används inte bara som en smakrik belöning, utan också som ett sätt att lära in och förstärka ett beteende.

Genom att belöna hunden när den gör rätt vid inlärning av kommandon, blir banden mellan dig och din hund starkare. Ni gör något tillsammans och när hunden får belöning är det ett sätt att visa att den är duktig.

Du kan till exempel lära din hund att leta upp olika svampsorter i skogen genom bra och tydlig träning som du kombinerar med belöning vid rätt tillfällen, vilket News 55 skrivit om tidigare.

Genom belöningar med godis kan man även lära hunden nya beteendemönster som den sedan ska följa, nämnt av News 55 i en tidigare artikel.

Hundgodis är en viktig del av träningen
För träning med hund är det viktigt att ha med all utrustning som behövs, även hundgodis för inlärning och belöning. (Foto: Pexels)
ANNONS

Vad bör du tänka på i valet av hundgodis?

ANNONS

När du väljer hundgodis finns det några faktorer som du bör ha i åtanke för att välja både hälsosamt och gott, enligt NBC Select.

  • Ingredienser: Välj alltid godis som innehåller naturliga ingredienser och undvik onödiga tillsatser som socker och konserveringsmedel.
  • Storlek och konsistens: Godiset ska vara lagom stort för att passa din hunds storlek och tuggförmåga. Mjuka godisar är ofta bättre för valpar eller äldre hundar med känsliga tänder.
  • Kalorier: Tänk på att hundgodis kan bli en stor del av hundens dagliga kaloriintag. Se till att det inte orsakar övervikt.
  • Allergier och känsligheter: Är din hund känslig för vissa ingredienser som spannmål eller proteinkällor är det viktigt att välja ett godis som är anpassat efter detta.

När ska du dela ut hundgodis?

Det är viktigt att använda hundgodis på rätt sätt. Som träningsredskap bör godiset ges direkt efter att hunden lyckats göra det du förväntat dig i den stunden, så att den kopplar belöning till handling.

Godis kan också ges för att skapa lugn och avslappning, eller helt enkelt för att visa uppskattning. Men kom ihåg att hundgodis inte bör ersätta regelbunden och balanserad kost.

Välj helst hundgodis utan socker
Välj helst hundgodis med naturliga ingredienser och som inte innehåller socker, eftersom det kan orsaka hål i tänder precis som hos människor. (Foto: pexels)

Olika typer av hundgodis

Det finns en uppsjö av olika hundgodis på marknaden. Från köttbaserade tuggben till vegetariska alternativ, så kan du hitta något som passar alla hundar. Här är en lista över fem populära typer av hundgodis som NBC Select tog upp:

ANNONS
  1. Torkade kycklingbitar
    Kyckling är ett smakrikt och proteinrikt godis som de flesta hundar älskar. Torkade bitar är dessutom lätta att bryta ner i små bitar för träning.
  2. Mjuka köttbitar
    Mjuka godisar är perfekta för valpar och äldre hundar som kan ha svårt att tugga hårda godisar. De är dessutom ofta enkla att smälta och kommer i många smaker.
  3. Tuggben med smak av lamm eller nötkött
    Det tar längre tid för hunden att tugga sig igenom ben och det passar utmärkt för att hålla dem sysselsatta och nöjda. Dessutom hjälper de till att rengöra tänderna på ett naturligt sätt.
  4. Vegetariska godisar med sötpotatis
    Om hunden är allergisk mot animaliska produkter så är vegetariskt godis ett bra alternativ. Sötpotatis är naturligt söt och full av fibrer och vitaminer.
  5. Frystorkade leverbitar
    Lever är en favorit bland många hundar. Frystorkade leverbitar är dessutom fyllda med näringsämnen och enkla att ha med sig under träning.

Sammanfattning

Att välja rätt hundgodis kan förbättra både träning och relationen till din hund. Genom bra ingredienser, rätt konsistens och smak, kan godiset bli en bra belöning och träningsredskap.

Gå gärna till originalartikeln för att ta del av alla rekommenderade produkter och se om något av dessa passar din hund.

Läs också:

Hundens nos – din kompass i svampskogen

Därför äter inte hunden när du är borta

Hundar kan hitta covid-19-infektioner

ANNONS
Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

ANNONS