News55

Bästa råbiffen (med tryffel) och pinfärska ostron

Artikelbild
Ulf Elfving
Ulf Elfving
Uppdaterad: 06 aug. 2023Publicerad: 06 aug. 2023

Råbiff dyker numera upp i alla möjliga varianter. Den hittills bästa åt jag i helgen - på en fiskkrog! Inledningens friterade ostron gick inte heller av för hackor.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Sommarens helg i Lysekil bjöd som alltid på några gastronomiska toppnummer. Förstapriset tog den spännande krogen Publik med suveränt läge på kajen vid ett glittrande västerhav.

Ibland är det ingenting som lockar på en meny. Ibland vill man ha allt. Här gäller det senare. Jag lockades länge av förrätterna drottningkammusslor eldade med smör, smaksatt med chili, vitlök, citron, parmesan och nduja (en salamikräm) – eller frasig rotilangos med egensaltad stenbitsrom, syrad grädde, lök och gräslök, dill och citron. Här står den i köket:

Förmodligen den bästa langos man ätit. Men jag fastnade för den här förrätten:

Råmarinerad havskräfta och pilgrimsmussla med grön tomat, ingefära och koriander. Gott, men antagligen ett felval, för den starka dressingen tog över lite för mycket av den milda smaken av havskräfta och pilgrimsmussla. Tyckte jag. Ska återkomma till de andra rätterna nästa gång.

Revanschen kom omedelbart. Tänkte först att man borde äta fisk på en krog vid havet. Hur lockande låter inte rödtunga med smörsås, stenbitsrom, gurka, dill, sjökorall och frasig bohuslänsk sockertång? Men efter mycket velande valde jag alltså råbiffen. Och vilken fullträff! Det fina, malda köttet kom in med små, små kantareller, frasig jordärtskocka, aioli med färsk sommartryffel, krasse och lättrökt parmesan. Och över hela härligheten färskriven tryffel. Godare kan det inte bli!

Bilden jag tog av den här blandade smakbomben gör inte rätten rättvisa (du fåt lita på min beskrivning!), så njut istället av åsynen av ett friterat ostron, som ackompanjerade den inledande drajan:

ANNONS

Apropå dryck var det kul att testa något så lokalt som en lageröl från härliga Smögen, några mil norrut:

Till allt det positiva ska läggas att servicen var suverän, trots fullsatt krog. Hit vill jag återkomma!

(Tack, Lysekils eldsjäl Glenn Andersson för tipset!)

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS