News55

Middag hos en av världens mest berömda kockar

Artikelbild
Ulf Elfving
Ulf Elfving
Uppdaterad: 10 nov. 2023Publicerad: 10 nov. 2023

På lyxrestaurang i Paris – låter det inte ljuvligt...?

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Efter några enkla men underbara bistroer och en matmarknad med goda avsmakningar slutade vi parisresan överdådigt – med middag hos världens mest stjärnbeströdda kock, Joël Robuchon.

Hans krogar har rekordet i antal stjärnor i Guide Michelin, 32 stycken, så han kunde dö nöjd och stolt för några år sen. Men hans många krogar lever vidare. En av dem heter L´Atelier de Joël Robuchon och ligger på Champs-Élysées precis vid Triumfbågen.

Klassisk miljö!

Såna här ställen brukar det kosta ett stort antal tusenlappar att äta på, men just här är priset högst hälften av vad de tar på dyraste stjärnkrogarna.

Ett bra knep är att äta lunch i stället för middag på någon av toppkrogarna, då kan man komma undan med mindre än en tusenlapp för en trerättersmåltid av världsklass. Men nu, sista kvällen, slog vi på stort med avsmakningsmenyn, nio rätter. Är du med?

Robuchon går ut hårt med en mångårig specialité, ett litet glas med tre lager delikatesser: ankleverpuré, ett skum på parmesan och ett lager gelé av dessertvinet Maury Vieille:

ANNONS

Nästa rätt är ett annat paradnummer hos Robuchon, geléad störkvaiar som varsamt läggs på en gräddig puré av blomkål:

Raskt vidare till en bit ugnsbakad hummer med basilika, därefter Karl Johanssvampfylld ravioli i len gräddsås och sen – en av de finsta av fiskar, piggvar.

Svårt att beskriva tillbehören, bilden får tala för sig själv. Utsökt gott var det i alla fall.

Nu väntar en vaktel, fylld med anklever!

ANNONS

Här fick man välja mellan två varmätter, vakteln var den ena. Kasper tog den andra, härligt möra lammkotletter med timjan.

Desserdags! Vad sägs om granité på champagne och mynta?

Och självklart väntade en dessert till…

Om du tittar noga ser du texten “Coup du monde” skriven i choklad bakom allt det goda: det pågick nämligen ett VM i rugby i Paris när vi var där. Så det vita på tallriken är en yoghurtsorbet som föreställer en rugbyboll. Den bruna, runda bollen innehöll en mousse på hasselnötter och choklad. Så här såg den ut när man skar upp den:

Och riktigt slut var det faktiskt inte än, till kaffet kom det in diverse små hemgjorda godbitar, som det anstår en lyxrestaurang.

ANNONS

En makalös måltid. Och bland det bästa: hela niorättersmåltiden bars fram i ett raskt tempo. Här behövde man inte sitta och vänta i evigheter på varje rätt, trots att maten inte direkt var enkel, milt uttryckt.

På l´Atelier de Joël Robuchon är det också mindre högtidligt än man befarar att det ska vara på en michelinkrog. Man sitter på höga barstolar vid en lång disk framför det öppna köket, det är som en teater framför en.

Jag längtar redan efter nya såna här Parisupplevelser.

Måste bara sätta en V75:a först…

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS