News55

Så blir salladen bäst - ta Björn Ulvaeus recept!

Artikelbild
Ulf Elfving
Ulf Elfving
Uppdaterad: 03 juli 2023Publicerad: 03 juli 2023

-Du har blivit så bra på sallader, berömde hustrun helt opåkallat häromdan. Vilket var lika välkommet som vältajmat när vi är på väg in i grönskans himmelrike.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Jag minns faktiskt när vi började äta sallad i Sverige, det är väl drygt 60 år sen. Olja och vinäger var nya begrepp och östes frikostigt över berg av tunna salladsblad. Salt och peppar och sen var det dags att sleva i sig av den ganska blöta nymodigheten.

Nu har salladerna utvecklats enormt. Vi har lärt oss det viktiga i att olika texturer blandas och nya smaker bryter in bland de gamla. Att sallader ska vara en fröjd för både öga och gom. Och att de ska vara helt nygjorda!

För ett par år sen pratade jag sallad med Björn Ulvaeus. Hans eget recept hittar du här nedanför.

Mina senare års – förbättrade – sallader innehåller vissa saker som gör dem extra goda, och nyttiga: ofta lättrostade, hackade nötter av olika slag, dessutom någon grönsak med tuggmotstånd, som finskuren spets- eller vitkål, blomkål eller gärna tunnstrimlad rödkål eller den milda, vita färsklöken, gärna alltsammans. Dessutom kanske en aning frukt: strimlat äpple eller bitar av melon. Lite smulad ost är inte heller fel. Rätt blandad och med en inte alltför skarp dressing blir en sån sallad som en sommardröm.

Här är en annan sommarvariant med ägg, makrill i tomatsås och rå lök:

I dag hittade jag ett recept från Björn Ulvaeus kök, som ska testas igen till helgen. Det innehåller en dressing på sardeller, inte alltför vanligt i Sverige.

Björn är en duktig och hängiven matlagare. Han kylskåp visade sig bl.a. innehålla massor av hemkokta fonder, vilket ju är en garanti för goda såser och grytor.

ANNONS

Bilden ovanför är alltså inte från hans recept. Det ser i stället ut så här:

1 grönt + 1 rött salladshuvud
1 endive
2 mango
2 äpplen
2 galiameloner

Dressing:
1 tsk dill
1 tsk citronskal
1 tsk socker
4 msk vit vinäger
4 msk citronsaft
1 dl olja

1 tsk sardellpasta eller
sardellfiléer som hackas fint

Strimla grön och röd sallad samt endiven och lägg som en bädd på en stor, stor tallrik. Skär mango och äpplen i stora klyftor och lägg i en ring alldeles innanför eller på salladen. Skär kulor av melonen och lägg dem i mitten. Servera med dressingen.

Ulf Elfving och Björn Ulvaeus.

Mamma Mia, så gott det ska bli, Björn! Salladssommaren är här!

ANNONS
Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS