News55

Tre svampar och en fisk - vad blev det av det?

Artikelbild
Ulf Elfving
Ulf Elfving
Uppdaterad: 24 juli 2023Publicerad: 24 juli 2023

Nu börjas det. Facebook och andra medier fylls av bilder på berg av kantareller som glada svampplockare lägger upp. Jag blir lika avundsjuk varje gång.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Fast inte missunnsam, såklart. Jag unnar alla en enorm svampskörd, bara den inte kommer från de få och små ställen där jag brukar leta…

Första skogsturen ägde rum i går, några dagar efter sommarens första regn. Tur och tur… – den resulterade i tre (3) stycken kantareller, se bilden. Som kostade en del: myggbetten slog till som små klusterbomber, och värken i benen nådde nya höjder. Men var det värt det? Jodå. Inte minst för att det nu fanns belägg för att det kan komma att bli ett bra svampår.

Men vad göra med tre kantareller? Jo, hemma fanns lika många champinjoner, överblivna från dagen före, och i frysen väntade en liten burk blomkålssvamp, en sällsynt delikatess.

Simsalabim, så blev det en god sås av de tre svampsorterna, brynta i smör och kokta i grädde.

Den såsen fick sen förgylla en bit pankostekt kummel. Har du ätit den firren? Den smakar nästan lite hummer och är en av de billigare fiskarna. Av den anledningen kallades den förr ibland för “pensionärsfisk”.

Nästan gratis svamp och billig men god fisk. Sämre kunde det ha varit!

ANNONS

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS