I kväll var jag på en av årets största och finaste tillställningar: Bonnniers förlagsfest på Djurgården, bland otaliga litterära högdjur. Mycket trevligt, spännande möten och inspirerande samtal. Men som matbloggsläsare undrar du förstås: vad åt dom?
Vad äter kulturens stora stjärnor? Här är svaret!
Mest läst i kategorin
Det är såklart en lyx att på en och samma kväll få träffa Björn Ranelid, Herman Lindqvist, Cecilia Hagen, Per Wästberg (90 år i höst), Fredrik Skavlan, Anna Hedenmo, Marianne Rundström, Alex Schulman och dessutom ett gäng nya bekantskaper. Det här är en av de mest efterlängtade festerna i kultursverige.
Självklart stod rosévinet i centrum. Utom för Björn Ranelid, som försäkrade:
-Jag dricker aldrig alkohol. Har aldrig varit berusad i hela mitt liv.
När jag läser om fester som den här undrar jag alltid nyfiket: vad åt dom? Nu kan jag berätta.
I Bonniers flotta villa på Djurgården serveras varje år samma meny på förlagsfesten. Parnassen vet vad som väntar på buffén: skagenröra, laxpaté med majonnässås, små fina wallenbergare med gräddsås, grönsallad, rostade grönsaker, brynta kantareller, brieost, jordgubbar och till kaffet en grym kolapaj med vispgrädde.
-Du borde sluta med grädde och godsaker, manade Ranelid. I bästa välmening.
Nåja. En annan dag kanske. Och absolut inte när man ställs inför en sån här lockande buffé.
Maten spelar ju en väldigt stor roll i litteraturen. Och nu fick jag en glimt av vad de stora författarna äter själva – i varje fall när det är partaj.