I dag gick jag i spinn av lycka när jag upptäckte att räkorna redan börjar bli höstfina. Och framförallt: få rom i huvudet. Dessvärre misstänker jag att det bara är en mindre andel finsmakare som äter upp den där rommen. Eller...? För den är en delikatess! Kasta den inte! Här är en snabbkurs i hur man tar vara på den!
Så här lätt räddar du det allra godaste
Mest läst i kategorin
Färska norska ishavsräkor blev det i dag, med mycket rom. I går svenska smögenräkor, som också – redan – börjat få rom.
När jag ser räkätare bara bryta huvet av räkan och kasta det får jag utslag. Vill bara springa fram och vifta med pekpinnen: så behandlar man inte en av de finaste delikatesserna! Men det gör jag ju inte. Så i stället, till dig som bara slarvrensar dina räkor, här är en liten snabbkurs. Gör så här:
Ta räkan i vänster hand, mellan tummen och pekfingret. Grip med höger tumme och pekfinger om räkhuvudet, strax framför mitten.
(OBS: För manikurister: demonstratören hade just rensat blåbär, därför är naglarna kanske inte helt perfekta… Tack för överseendet!)
Lyft av skalet och se till att allt innanmäte blir kvar:
Kläm åt kring gälarna och spröten under huvudet och dra loss hela “paketet”. Se till att den lilla svartröda klumpen längst fram följer med…:
… och sen har du en räka med allt det godaste kvar – bara att skala färdigt på vanligt vis!
Löjligt, säger kanske en och annan räkhabitué, det där kan väl alla. Men så är det ju inte. Jag har nog sett… Och – som sagt – ingen bör missa det bästa på det skaldjur som många tycker är godast av alla.
Smaklig räkfrossa!