News55
Detta är en sponsrad artikel

Så undviker du att framstå som en digital relik

Artikelbild
Ulrika Good
Ulrika Good
Uppdaterad: 05 sep. 2015Publicerad: 05 sep. 2015

Du har köpt en smartphone. Du sms:ar med ungdomar. Du har ett Facebookkonto. Du tycker att du är med i matchen och är modern. Men se upp, det finns fallgropar! Små detaljer som avslöjar dig som daterad, mer än, låt säga, ohejdat växande öronhår eller att gå in på Starbucks och beställa kokkaffe på fat med mandelkubb till.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Här är några exempel på sådant du lätt kan undvika om du inte vill framstå som en digital relik:

1. Göra smileys med näsa : – ). Alla som hängt länge i sociala medier har för länge sedan rationaliserat bort näsan, med andra ord smajlas det så här :).

2. SKRIVA MED VERSALER. För den unga digitala människan är det samma sak som att skrika. Eller att vara gammal och inte ha koll.

3. Använda mobiltelefonen i huvudsak till att ringa med. Alla under trettio vet att det är något man endast gör i undantagsfall.

4. Använda samma förkortningar som ungdomarna gör, men har inte riktigt ha koll på vad de betyder. (Enda trösten är att du är i gott sällskap om du gjort detta. Enligt uppgift använde David Cameron länge LOL i tron att det betydde “Lots Of Love”. Det gör det inte, det betyder “Laughing Out Loud”. Blir lätt dålig stämning när man exempelvis skriver: “Hörde att din farbror var sjuk. LOL!”)

      LÄS MER: Inför vuxna förkortningar på internet

5. Ha knappljudet på när du skriver på din mobil. Ha inte det, knappljudet är ljudet av uråldriga digitala vanor.

6. Ha en mobilskärm som inte är spräckt. Är din skärm hel har du inte levt på riktigt under smartphone-eran.

ANNONS

7. Att avsluta ALLA sms och direktmeddelanden med hälsningsfraser och fullständigt namn. (Dittt Facebook-konto berättar ju per automatik vem det är som skickar meddelande, det framkallar bara LOL att tala om det igen. Och då pratar jag inte om David Cameron-LOL:et.)

8. Att tro att “Emojis” är något bulgariskt barnprogram. Emojis, det vill säga små figurer, oftast i form av cirkelformade gula ansikten, olikfärgade hjärtan eller ett dansande tvillingpar, är en stor och viktig del av varje ung människas liv.

9. Att använda skiljetecken korrekt, inte särskriva och inte skriva “vart” när man avser en plats. GUD så gammalmodigt att vara slav under språkregler!

10. Använd inte ditt döda husdjur som profilbild. Många tycker att det känns märkligt att få födelsedagsgratulationer från en överviktig springer spaniel.

      LÄS MER: Tonårspanelen – “Inför en övre åldersgräns på Facebook”

Så där, ja! Nu är det bara att undvika ovanstående så blir du en  rackarns fräsig gynnare i cyberrymden. Eller vänta, så där kanske ingen uttrycker sig längre?

ANNONS