News55

Artur Ringart: “Det finns en plats i helvetet för de personer som lurar äldre”

Artikelbild
Artur Ringart
Artur Ringart
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 18 juli 2022

Man kan inte lita på någon nu för tiden. Samhällsklimatet har radikalt förändrats sedan jag var ung. Då hade man respekt för äldre. Lämnade plats för en gammal dam eller herre på bussen eller lät dem gå före i kön. Att lura eller utsätta äldre för bedrägeri var otänkbart.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Så är det inte idag där äldre istället har blivit legitima mål för hänsynslösa, känslokalla brottslingar. Jag kan uppröras över mycket som jag tycker är fel men de ökande antalet bedrägerierna mot äldre gör mig extra förbannad. Att medvetet och beräknande ge sig på människor som har slitit hela sitt liv. Som har sparat för att få en dräglig ålderdom. Att ta från de svaga är djupt omoraliskt och vedervärdigt. Men det bryr sig inte dessa brottslingar om. De har uppenbarligen inget hjärta.

Det är inga ”vanliga” tjuvar det handlar om, utan kallt beräknande typer med ett välsmort munläder. De vet hur de ska agera i den nya digitala världen och de vet att risken för att åka fast är obefintlig.

Vi läser dagligen om äldre som har blivit lurade på allt de har haft på banken och nu inte vet vad de ska ta sig till. Deras misstag var att det har trott på den ”vänliga” personen som tagit kontakt med  dem via telefonen eller nätet.

Antingen var det någon som hade hackat deras bankkonto som de skulle få hjälp med att stoppa eller en inkassoräkning som skulle åtgärdas innan den blev giltig. Många av mina vänner har blivit utsatta, men inte låtit sig luras. Metoderna som brottslingarna använder blir allt mer finslipade och en av mina vänner (som själv är dataexpert), trodde på den som ringde upp ” från banken”, tills det var dags för en överföring som han själv ville kontrollera med sin bank först. Personen som ringde kunde alla rutiner och var väl insatt i de faktatermer som gäller i bank-säkerhetsbranschen.

Jag själv blev uppmanad av en vän på facebooks messenger,  att svara på ett sms med en kod, som jag skulle få. Vi skulle bägge tjäna pengar på det. Jag tyckte att det lät lite komplicerat och märkligt, vilket jag svarade. Han sa att jag inte behövde vara orolig. Men jag ringde vännen och kontrollerade uppgifterna. Det visade sig att hans Facebook konto hade blivit kapat av en bedragare.

Det här har lett till att jag inte talar med telefonförsäljare. Ringer någon, som jag inte känner och som talar till mig som om vi var gamla kompisar, frågar jag alltid för vems räkning de ringer. Jag säger att jag inte vill höra vad de har att säga och att jag ringer upp dem om jag är intresserad av deras produkter. Sedan lägger jag bryskt på luren. Oberoende av vad de har att säga och hur mycket de försöker att vinna mitt intresse. Bara på med luren.

Några av mina vänner vägrar till och med att svara i telefonen om de inte känner igen telefonnumret som visar sig i displayen.

Vi äldre är inte dummare än andra, men med åldern kommer en del krämpor som för vissa påverkar deras sätt att tänka och att förstå olika sammanhang. Det utnyttjar de här bedragarna. De använder sig av vår vilja att alltid önska och tro gott om alla människor.

ANNONS

Människor mördas på öppen gata. Vi ropar på hårdare lagar. Hederliga, laglydiga medborgare måste skyddas från de kriminella. Glöm då inte de som ger sig på våra äldre. Polisen måste få resurser för att komma åt de här bedragarna. På något sätt måste det bli ett stopp för det här. Det måste svida för dem som konsekvent och medvetet ger sig på de svagare.

Jag hoppas att det finns en plats i helvetet för de personer som lurar äldre.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS