A-
A+

Därför krisar hamburgerbranschen

Hamburgare. Arkivbild.
EkonomiNews55

Den snabbt växande branschen kämpar numera i motvind och många kedjor har försatts i rekonstruktion eller gått i konkurs. Det rapporterar Göteborgs-Posten.

Sarah Carlsson

För drygt tio år sedan slog lyxburgaren igenom i Sverige och många nya hamburgerrestauranger etablerades. Men nu är det tuffare tider för branschen och många kedjor kämpar med lönsamheten. Pandemin och inflationen har lett till ett sinande intresse samtidigt som marknaden har mättats av det stora utbudet.

 Björn Jansson och Johan Svensson öppnade restaurangen Burgersson i Göteborg 2013 och till en början gick affärerna som på räls. Men de senaste åren har varit svåra.

– Det har varit mycket press på våra gäster de senaste åren. Ökade kostnader, höjda räntor, inflation – det är liksom inget direkt som hjälper oss. Det är enkelt att skära ned på restaurangbesök nu, så hela branschen drabbas snabbt och hårt. Det är som det är, jag hoppas att det släpper, säger Jansson till Göteborgs-Posten.

Ansökt om rekonstruktion

Flippin’ Burgers var en av de första och mest hajpade hamburgerrestaurangerna, men nu har kedjans ägarbolag Varma Spisen ansökt om företagsrekonstruktion.

Nyheter24 har sammanställt en lista på de kedjor som tappade mest under föregående år. Enligt siffror från Allabolag har Brödernas Group AB backat överlägset mest ekonomiskt.

 1. Brödernas
  Resultatet efter finansnetto: Ca – 96 446 000 kronor
 2. Phil’s Burger
  Resultatet efter finansnetto: Ca – 28 986 000 kronor
 3. Bastard Burgers
  Resultatet efter finansnetto: Ca – 3 085 000 kronor
 4. Bun Meat Bun Burgers
  Resultatet efter finansnetto: Ca – 500 000 kronor
 5. Flippin’ Burgers
  Resultatet efter finansnetto: – 284 000 kronor

Sarah Carlsson
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.