News55

Hallå där, Jan Scherman som leder News55:s programserie "Full fart framåt"

Artikelbild
Rikard Jansson
Rikard Jansson
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 08 sep. 2021

I "Full fart framåt" intervjuas sju kända seniorer om hur de gasar på efter att ha uppnått pensionsåldern. Här diskuteras också hur vi ska bekämpa ålderismen i samhället. Programserien som har premiär vecka 36 sker i samarbete med Skandia. Häng med!

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Berätta om projektet Full fart framåt!

Jag måste först säga att jag sällan varit fylld med så mycket positiv energi som efter de möten jag haft med en rad äldre som just kör i full fart framåt. Det är samtalen med dessa personer som är en del av satsningen ”Full fart framåt”, som News55 tog initiativet till och som genomförs i samarbete med Skandia. Enkelt uttryckt så är projektet en positiv varningssignal. I intervjuerna inspireras andra äldre till att faktiskt försöka jobba vidare efter pension, var och en efter sin förmåga. Sedan presenterar vi en rad undersökningar som visar hur omfattande fördomarna mot äldre är, hur tidigt diskriminering mot äldre börjar på arbetsmarknaden och slutligen att om vi inte bryter den här trenden så riskerar pensionssystemet att råka riktigt illa ut.

Varför är detta viktigt (just nu)?

Detta blir viktigare för varje dag som går. Vi har inte råd att låta duktiga och energiska människor passiveras i sysslolöshet. Arbetsmarknaden behöver de äldre och vi äldre mår bättre och blir friskare om vi får jobba. Det är samtidigt viktigt att de människor som efter hårt och tufft arbetsliv inte klarar att jobba vidare ska ha sin självklara rätt till pension. Och ersättningen efter ett långt arbetsliv måste bli mycket bättre!

Hur växte idén fram?

Jag får själv ständigt frågan hur det känns att vara pensionär, och när jag då berättar att jag jobbar vidare med en mängd olika saker så får jag till svar en stor förvåning. Varför jobbar du? Vad är meningen med det när du kan vara ledig och göra det du verkligen vill? 

Alltså, jag vill jobba. Jag tycker det är kul och mår bra av det. Idén om att intervjua personer som valt att göra som jag växte fram genom att den där förvåningen inte tog slut, utan snarare ökade. Ingen reflekterade heller över att hela pensionssystemet riskerar att gå mot kollaps om inte fler äldre jobbar längre.

Vilka frågor kommer du att behandla? Hur står det till med ålderismen i dagens samhälle? och vad kan vi göra åt det?

ANNONS

Intervjuerna präglas av begreppet ”nyfiken på”. Jag är nyfiken på varför de personer jag träffar jobbar på med full fart. Jag vill veta om de själva möter ålderismen med alla dess olika fördomar? Har de idéer kring hur vi skulle kunna få bort fördomarna? Men också hur de tänkte själva i unga år och hur de då såg på äldre. Kort sagt – det är personliga samtal som spänner över ett brett område, men med temat hur fler äldre ska komma ut i jobb.

Vill du avslöja redan nu vilka personer du kommer att intervjua?

Mer än gärna! De jag träffar är en hisnande blandning av yrken. Här har vi Amelia Adamo som gjort framgångsrika veckotidningar. Fotbollstränaren, lagledaren med mera Lars Lagerbäck, som nu är tillbaka och hjälper det isländska fotbollslandslaget. Entreprenören Salvatore Grimaldi, ofta kallad cykelkungen. Och som nu planerar nya cykelfabriker. Mästerkocken Leif Mannerström som faktiskt passerat 80 år. Han har en energi som överträffar det mesta. Maud Olofsson är med och berättar om alla jobb hon gör nu efter sin tid som partiledare. Och förre polischefen Carin Götblad som nu vill ha ett nytt chefsjobb. Och sedan summer vi i ett samtal med Skandias pensionsexpert Mattias Munter.

Jag kan lova att det är sju samtal med livskraft som smittar och med mängder av överraskningar!

Finns det något i debatten om att jobba efter pensionen som du tycker inte lyfts fram tillräckligt?

Det är hela tiden två aspekter som glöms bort. För det första hur bra det är för hälsan att fortsätta jobba och känna sig behövd. För det andra hur avgörande nödvändigt det är att få ut fler äldre i arbetslivet om vi ska klara av att ordna med bra pensioner för alla.

Enligt en ny undersökning byter många jobbonärer arbetsgivare när de nått pensionsåldern, hur ska man tolka det? Har pensionärer blivit modigare eller har arbetsplatser helt enkelt svårt att anpassa sig till personer som har kommit upp i åldrarna?

Jag är övertygad om att äldre människor mer än gärna prövar på något nytt. Allt snack om att vi äldre inte hänger med eller är fast i gamla hjulspår och värderingar är ingenting annat än typiska fördomar om oss äldre!

ANNONS

Sedan visar ju tyvärr den nya Novusundersökning som Skandia låtit göra att fördomarna är fast rotade hos väldigt många. Undersökningen visar till exempel att omkring hälften av de tillfrågade tror att fler äldre i arbetslivet risker att ta jobb från unga, vilket det inte finns några som helst tecken på. Här säger också många att de tror att äldre inte klarar de nya krav som ställs i arbetslivet. Alltså, även det helt fel.

Jag hoppas verkligen att våra intervjuer bidrar till att slå hål på myter och krossa fördomar om oss äldre. Vi är många som vill köra på i full fart. Låt oss hjälpas att riva ner hindren för det. Då får vi ett friskare samhälle som också klarar av att betala bra pensioner till alla!

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Rikard Jansson
Rikard Jansson

Ekonomireporter på News55 med särskilt fokus på målgruppen 55+

Rikard Jansson
Rikard Jansson

Ekonomireporter på News55 med särskilt fokus på målgruppen 55+

ANNONS