News55

Här är Palmes förslag som nu kan bli till verklighet

Artikelbild
Alva Bergland
Alva Bergland
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 25 juni 2021

Allvarliga miljöbrott kan i framtiden komma att tas upp i internationell domstol. Något som tidigare statsminister Olof Palme hade i tankarna under sin tid vid makten. Detta skriver Expressen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Nu kan ett av Olof Palmes klimatförslag bli verklighet. Ekocid, eller ”ecocide” var ett begrepp som Olof Palme myntade då han tryckte på att grova miljöbrott skulle hanteras i en internationell domstol, skriver Expressen. Då använde han begreppet ekocid för att beskriva konsekvenserna av Agent Orange – det gift som USA använde i Vietnamesiska skogar. Begreppet används nu av organisationen ”Stoppa ekobrott”, som även de anser att det en ny definition av ekocid ska hanteras av tribunalen i Haag. Tribunalen i Haag är en internationell domstol som i dagsläget behandlar brott som folkmord, brott mot mänskligheten och krigsförbrytelser.

Förslaget att grova miljöbrott ska tas upp i tribunalen i Haag stöds i dagsläget av inflytelserika personer som Frankrikes president Emmanuel Macron, Greta Thunberg och påven, skriver Expressen. 

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS