News55

Så vill riksdagspartierna höja pensionerna

Artikelbild
Nooshi Dadgostar, V, Lena Hallengren, S, Per Bolund, MP, Martin Ådahl, C, Mats Persson, L, Camilla Waltersson Grönvall, M, Ebba Busch, KD, Oscar Sjöstedt, SD, och Sverker Olofsson, moderator, under tisdagens Äldreriksdag i Stockholm. Foto: Petra Lundgren
News55
News55
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 23 aug. 2022

Pensionerna behöver höjas, det är samtliga riksdagspartier överens om. Skillnaden är hur det ska göras. Det framkom under tisdagens Äldreriksdag, som arrangeras av News55 tillsammans med pensionärsorganisationerna.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Många pensionärer har låg pension och får vända på slantarna för att få ekonomin att gå ihop. 

– Vi vill ha en översyn av hela pensionssystemet så vi får jämlika och rättvisa pensioner som är hållbara över tid. Därför tycker vi att pensionsavgiften borde höjas från dagens 17,21 procent till 18,5 procent och alla pengar som betalas in till pensioner ska också gå till pensioner, säger Liza di Paolo Sandberg, ordförande SKPF-pensionärerna.

Nödvändig höjning

Lena Hallengren, socialminister (S), anser att en höjning av pensionsavgiften är nödvändig för att kunna höja pensionerna. 

– Vi menar att vi måste höja våra inbetalningar till pensionssystemet för att det på riktigt ska vara möjligt att höja pensionen för alla, för att behålla respektavståndet mellan dem som arbetat ett helt liv och dem som inte inte arbetat så mycket, men också se till att pensionen höjs för dem som har lägst, säger hon. 

Gynnar nu och sedan

Oscar Sjöstedt från Sverigedemokraterna är också för en höjning omgående. 

– Det är det bästa vi kan göra att få upp pensionsavgiften från 17,21 till 18,5 procent. Det gynnar dem som har pension i dag och gynnar dem som har pension i framtiden, säger han. 

ANNONS

Vill sänka skatten

Mats Persson, LIberalerna, tycker att det snabbaste sättet att stärka pensionärernas inkomst är att sänka skatten. När det gäller en höjning till 18,5 procent säger han att det beror på. 

– Det finns ett överskott i pensionssystemet i dag. Vill man betala ut pengar till pensionärerna direkt så är det bättre att använda dem. Om man ska höja avgiften så tar det väldigt lång tid, tar man pengarna som finns så kan man göra det redan här och nu, de kan betalas ut 1 januari 2023, det är bättre att fokusera på det, säger han. 

Använd överskottet

Martin Ådahl, Centerpartiet, kan tänka sig en höjning men inte om det innebär en skattehöjning. 

– Då förstör vi för dem som betalar in. Om vi höjer och färre får jobb för att det blir dyrare att anställa, då försvinner pengarna, säger han. 

Han håller med Mats Persson om att det finns jättestora överskott som Sveriges pensionärer betalat in och att de bör få tillbaka dem. 

– På det sättet kan vi höja respektavståndet och vi kan dessutom sänka skatten för alla. Vi kommer att höja pensionerna i nivå med prisökningarna vid årsskiftet, men det kommer säkert inte att räcka utan vi det kommer kräva att vi tar gasen (reserverna), att vi sänker skatten och att vi satsar extra på änkepensionärerna som har det allra tuffast, säger han. 

ANNONS

Skapar en trygghet

Per Bolund, Miljöpartiet, säger att det är solklart att pensionsavgiften behöver höjas till 18,5 procent. 

– Inte minst för att skapa en trygghet för alla som kommit pensionsåldern, särskilt kvinnor som ofta slitit med låga löner. Det är 100 år sedan allmän rösträtt infördes, i dagens takt skulle det ta 100 år till inna kvinnor och män har samma pensioner i Sverige. Det är fullständigt oacceptabelt. Då måste vi se till att vi kan skjutsa in mer pengar i pensionssystemet, säger han. 

Sluta lappa och laga

Ebba Busch, Kristdemokraterna, tycker det säger att otroligt mycket om ett land hur man behandlar seniorerna. Hon konstaterar att det blivit dyrt att vara svensk, men att det blivit ohållbart dyrt att vara pensionär i Sverige. 

– Just nu har vi en situation där politiken försöker lappa och laga, komma med plåster på ett problem som politiken orsakat. Det vill säga, vi har inte prioriterat ett hållbart pensionssystem tillräckligt väl. Vi hade behövt sänka skatten ytterligare för alla pensionärer, det är vår linje, men också förbättra för dem som har minst, säger hon och tillägger att KD lagt tyngdpunkten på gasen (reserven) för att åstadkomma detta. 

Vill höja till 20 procent

Nooshi Dadgostar, Vänsterpartiet, vill höja till 18,5 procent och siktar på 20 procent. 

ANNONS

– Vi är ett land där vi jobbar längst av alla i EU, vi har mycket hög sysselsättning, men också väldigt hög arbetslöshet. Vi jobbar väldigt mycket, ändå har vi halva grundpensionen mot vad norrmännen har, vi har lägre pensioner än Danmark och Finland. Det är inte rimligt och det är pensionssystemet i sig som är ett problem.  

V vill genomföra en höjning på 2000 kronor per månad på pensionerna nästa mandatperiod och kombinera en höjning av avsättningar med att använda gasen. 

– Därför att pensionärer drabbas av bromsen hela tiden, under en 10-15-årsperiod har pensionerna hela tiden sänkts. NI får ta smällen när ekonomin går ner, då måste man också kunna få tillbaka när ekonomin går bra. 

Förordar en annan modell

Camilla Waltersson Grönvall (M) tycker det är extremt viktigt med ett pensionssystem som är hållbart över tid och att pengar som är avsatta till pension ska gå till pension. 

– Ska vi upprätthålla välfärden och känna oss trygga i att det finns pengar så måste fler människor arbeta. Vi är helt överens om att pensionerna ska höjas, vi förordar en annan modell. Om vi vinner valet kommer vi att jobba oerhört intensivt för att se till att vi får förbättrade pensioner och det får vi genom att sänka skatten på både pensioner och arbete, säger hon. 

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS