News55

Mest rika män som blir jobbonärer

Det är vanligare att män jobbar vidare efter pensionen än kvinnor. Arkivbild. (Foto: Laurie and Charles/AP/TT)
TT Nyheter
TT Nyheter
Uppdaterad: 09 juli 2024Publicerad: 09 juli 2024

Det är inte de fattigaste pensionärerna som jobbar vidare och tjänar tusenlappar.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Gruppen domineras av personer som har haft relativt höga inkomster innan de blev pensionärer. Och ofta så är det ju män, säger Folksams pensionsexpert Håkan Svärdman.

Fler än en kvarts miljon svenskar tar ut pension samtidigt som de fortsätter att jobba. Gruppen har blivit så stor att de fått ett eget namn – jobbonärerna. Tjänstepensionsbolaget Alecta presenterade nyligen siffror som bolaget anser visar att svenska pensionärer har det bättre ekonomiskt än sitt rykte.

Vid 72 års ålder har medelsvensken 77 procent av inkomsten den hade vid 60 års ålder. Vid 67 års ålder har 46 procent en högre inkomst efter skatt än vid 60 års ålder. En orsak är att många är jobbonärer, liksom att låginkomstpensionärer får stödpengar i form av garantipension, inkomst­pensions­tillägg, bostads­tillägg och äldreförsörjningsstöd.

Alla inte efterfrågade

Håkan Svärdman, pensionsexpert på Folksam, säger att bilden av jobbonärerna är splittrad.

Ju högre inkomst du har haft innan du blev pensionär, desto vanligare är det att du fortsätter jobba i någon utsträckning.

Många låginkomsttagare varken vill, orkar eller kan jobba vidare.

Sen är det är ju absolut inte alla på arbetsmarknaden som är efterfrågade heller.Kan öka klyftor

ANNONS

Han ser en risk i att jobbandet bland pensionärer ökar klyftorna ytterligare i gruppen.

Bland de som varit höginkomsttagare så kan de ju dra in över 100 000 till 150 000 kronor per år i extrainkomster. Medan bland de få låginkomsttagarna som jobbar så rör det sig kanske om mellan 15 000 till 20 000 per år.

Men det finns också en risk att man från politiskt håll ser jobbonärerna som lösningen på pensionsproblematiken.

Det största bekymret är att man riskerar att skymma blicken från att vi har ett pensionssystem som fallit från 61 procent av slutlönen till 45 procent de senaste 15 åren, säger han.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Spela klippet

Fastigheter famlar i mörkret – men de här fonderna lyser desto starkare

Fonder kräver viss eftertänksamhet och kan framstå som kniviga att sätta sig in. Så är det inte. Står stjärnorna rätt kan de tvärtom vara en god investering som ger fin avkastning. Här är fonderna som just nu glänser lite mer än andra. Den ständiga frågan med fonder kan väl egentligen appliceras på livet i stort: […]