News55

Karl-Fredrik Gustafsson: “Var inget självklart val”

Artikelbild
Lotta Gray
Lotta Gray
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 19 aug. 2022

Karl Fredrik Gustafsson vilar inte utan det är fullt ös med gårdsbutik, vinlansering och TV-program. Han och sambon Petter funderar även en hel del på ett eventuellt framtida familjeliv.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Floristen, författaren, vinkännaren, trädgårdsmästaren och livsinspiratören. Kärt barn har många namn och just detta barn går under namnet Karl Fredrik Gustafsson, 35. Han slog igenom i programmet ”Karl Fredrik på Österlen” i TV4 där han snabbt blev omåttligt populär. Idag vallfärdar folk till gården Eklaholm på skånska Österlen för att kika på trädgården eller handla något i inredningsbutiken.

Privat lever han med sambon Petter Kjellén, 40, och de träffades i Malmö dit Karl Fredrik flyttade under en period för att studera till landskapsarkitekt. Petter är civilekonom i grunden och sköter det administrativa i verksamheten. 

– Jag flyttade från Örebro 2014, mamma och pappa bor utanför i Närkes Kil. Jag startade mitt första företag när jag var 18, jobbade sedan på några olika blomsterbutiker men blev snart tillfrågad att driva en inredningsbutik, som butikschef, och startade sedan den butiken även i Västerås. Jag jobbade därefter som distriktschef för Blomsterlandet i Örebro och flyttade snart därpå ner till Skåne. 

Intresset för växter och blommor kommer främst från Karl Fredriks pappas sida men både morfar och farfar har haft skogsbruk och hållit på mycket med trädgårdsodlingar, varit självförsörjande på grönsaker. Hans farmor och farfar odlade även blommor. 

– Att bli florist var inget självklart val, jag kunde tycka att det var lite för enformigt att bara stå i butik men mamma sa ”ska du inte söka till den utbildningen ändå?” och då bestämde jag mig för att bli den bästa floristen av alla. 

Just nu är han aktuell med ett nytt rosévin, ”Karl Fredrik Rosé. En skir rosé som produceras i Frankrike och som är unik i sitt slag. Den har en väldigt låg sockerhalt med tydliga aromer och passar perfekt till sommarens sallader, fågel och fisk. 

– Vi har ju redan släppt tre bubbel tidigare så nu ville vi fokusera på en rosé, en ljus, ljus provencérosé från Sydfrankrike. Den kompletterar fint den samling som vi redan har och vi reser ju mycket i Frankrike så det blev naturligt att den är bördig därifrån. 

Gården Eklaholm köpte han och sambon bara ett år efter att de träffats. 

ANNONS

– Petter har blivit väldigt intresserad av blommor och växter de senaste åren och då framför allt av ätbara växter. Annars sköter han främst all fakturering, lönehantering och kundhantering i företaget. Vi fick tips av Petters syster om den här gården och det var ju ett stort renoveringsobjekt. Men vi visste väl på ett ungefär vad vi gav oss in på även om det har varit några rejäla utmaningar längst vägen. 

Tanken var förstås inte att det skulle bli ett TV-program om livet på Eklaholm utan planen var att paret skulle kunna ha lite olika typer av event på gården. De bodde i Malmö till att börja med och pendlade så det var många nätter och helger på Eklaholm. Men så öppnade Karl Fredrik en inredningsbutik, bara öppen från påsk och framåt, och redan under den sommaren blev det en succé. 

– Det gick bra från början och en dag ringde TV. Vi har växt ofantligt sedan vi startade vår verksamhet, men nu känner vi dock att vi inte vill bli större. Vi skulle nästan kunna tänka oss att krympa verksamheten för det är inte bara en fördel att växa. På sommaren är vi 23 anställda och året runt, cirka 10 personer. 

I april förra året förlovade de sig på Gotland och planen är att gifta sig om två år. De vill njuta av att vara förlovade ett tag först. 

– Nästa år firar Eklaholm 100 år och då blir det mycket firanden. Vi jobbar sju dagar i veckan, men vi försöker resa i väg några veckor under vintern och förstås på våra inköpsresor, då vi kan kombinera arbete och ledighet. Det är ju en livsstil att leva så här. Vi försöker äta och dricka gott och kanske bo på ett bättre hotell under inköpsresorna. Vi gör så många saker samtidigt, vi har butiken och vinerna, designar egna krukor och vaser, håller föredrag, medverkar i tidningar och radio. Bara att driva butiken är ett heltidsjobb. Man kan nog inte ha det här höga tempot konstant, men vi vill smida medan järnet är varmt. 

Nu har de köpt ett nytt hus några mil från gårdshuset Eklaholm. Ett gammalt stenhus från 30-talet, som skall bli ett året-runt-boende på 400 kvadrat, vilket renoveras nu. Där kommer det inte finnas några kameror eller publik verksamhet, utan det är bara tänkt ha som helgboende och slippa bo vägg i vägg med verksamheten på Eklaholm. 

– Det ligger på ett perfekt pendlingsavstånd från Eklaholm. Vi kanske kommer använda rummen där att fotografera i men inget annat. Det är ju inte det lättaste att både jobba och leva ihop även om det har sina fördelar. I nya huset kommer vi kunna vara lediga tillsammans, och det skall bli såååå skönt.

Planer på att skaffa barn har absolut funnits där genom åren även om det inte är något paret aktivt planerar just nu. De har ett hektiskt liv och det finns inte tid för barn för tillfället men det är något de pratat om genom åren. 

ANNONS

– Vi har inte tagit något beslut om att skaffa barn eller inte. Vi har det rätt bra som vi har det och jag tror inte jag skulle känna någon sorg om det inte blir så heller. Jag tänker att det blir som det ska bli. Vi har många barn i vår nära omgivning. Vänner till oss, ett gay-par, har nu fått en dotter, Alice, som är jättefin och Petter har många syskonbarn som vi träffar och är nära. Det blir som det blir helt enkelt. 

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS