News55

Här är den växande trenden bland bedragare

Artikelbild
Foto: Fredrik Sandberg / SCANPIX
News55
News55
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 28 dec. 2023

Bedragare tar till allt mer sofistikerade metoder för att lura människor på bland annat pengar. Polisen har identifierat en specifik metod som blir allt vanligare.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Under de senaste åren har brottslingar alltmer riktat in sig på bedrägerier via sms, enligt uppgifter från polisen. Särskilt under julperioden utnyttjar bedragarna att många väntar på leveranser av paket. 

– Vi ser en ökad aktivitet kring paket-sms just nu, säger Lotta Mauritzon på Polisens nationella bedrägericentrum till SVT.

Är du senior och skulle vilja jobba extra? Klicka här. 

Det vanligaste syftet med smsen är att försöka lura mottagaren på pengar eller att stjäla personliga uppgifter.

Många bedragare är skickliga och kan manipulera sms för att få dem att verka som om de kommer från välkända avsändare. För att undvika att bli lurad är det viktigt att vara medveten om vissa försiktighetsåtgärder.

Varningssignalerna att hålla koll på

Först och främst är det bra att fråga sig själv om man har förväntat sig ett sms eller om smset inte har med dig att göra. Andra varningssignaler som är bra att se upp för ett till exempel om smset uppmanar dig att göra något, att du måste göra något snabbt eller om det finns en länk att klicka på.

Utöver detta är det bra att hålla koll på avsändaren. Ibland kan bedragarna använda sig av namn som är snarlika vanlig ombud så som Postnord till exempel. 

ANNONS

Ett sista tips som polisen ger är att aldrig svara på smsen.

Skulle du vilja anlita erfaren arbetskraft? Klicka här.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS