News55

Därför kan svenska språket vara hotat

svenska flaggan
Det svenska språket kan vara hotat enligt experter.
News55
News55
Uppdaterad: 07 feb. 2024Publicerad: 07 feb. 2024

Det finns ett hot mot svenskan som det gäller att se upp med. Vi måste därför förvalta vårt modersmål, menar experter som TV4 har pratat med.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det engelska språket tar allt större plats i det svenska språket. Ord som ”cool”, ”nice” eller ”fejka” är idag naturliga för många svensktalande. 

Många menar dock att vi överanvänder engelska ord och att vi borde dra ned på det. Vissa oroas även över att det kan bli besvärande om företag eller lärosäten går över helt och hållet till använda engelska. 

— På universitet och högskolan har vi mer eller mindre gått över helt till att undervisa på engelska. Det kan finnas goda skäl till det, man har en engelsk lärare eller det kan finnas personer som inte kan svenska i klassen. Men man gör ibland det oreflekterat vad man förlorar. För att det visar sig att kanske tappar man så mycket som hälften av förståelsen i klassrummet och det är jätteallvarligt, säger språkvetaren Patrik Hadenius till TV4.

Engelskan har inte alltid varit en del av det svenska språket. Historiskt sett har vi varit mer i kontakt med till exempel tyskan som var tongivande under medeltiden. Efter det hade franskan en hel del inflytande. Det var först efter andra världskriget som engelskan fick sig ett uppsving. 

Ofta är det de länder som har politisk och kulturell makt som sätter prägel på vilka språk som blir dominerande, menar Hadenius Ofta är det de länder som har politisk och kulturell makt som sätter prägel på vilka språk som blir dominerande, menar Hadenius.     

Viktigt att förvalta

— Något som jag brukar poängtera är att vi är drygt 10 miljoner människor på den här planeten som kan svenska. Och det är bara vi som kan underhålla det och fortsätta få svenskan att vara ett rikt språk. Det är vi som kan förvalta svenskan, säger Hadenius.   

Det finns dock en del fördelar med de engelska influenserna.  

ANNONS

— Språk behöver utvecklas och ta in nya influenser. Det är korkat att säga “snabbmatsbil” när vi har “foodtruck” eller korkat att byta ut “spinning” mot “gruppmotionscykling”. Och det är bra att vara duktig på engelska eftersom det underlättar internationell kommunikation, säger författaren Sara Löwenstam.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Spela klippet

Analytikern: Så kan vi rädda fastighetsmarknaden

Efter en tid av utmaningar börjar fastighetsmarknaden sakta vända uppåt – men vad krävs för att den ska återfå sin fulla styrka? Fastighetsmarknaden börjar visa positiva tecken efter en tuff period av prisfall och låg aktivitet under 2022. Erik Holmberg, marknadsanalytiker på Hemnet, beskriver i E55 studio, dagens fastighetsmarknad som en återhämtning, men påpekar att […]