”Åldersgränsen för screening för livmoderhalscancer är diskriminerande och utgår från att kvinnor inte har ett aktivt sexliv efter 64 års ålder.” Det skriver Barbro Sjölander, ordförande Nätverket mot gynekologisk cancer i en debattartikel i Aftonbladet.
Mest läst i kategorin
Äldre kvinnor diskrimineras i behandlingen av livmoderhalscancer. Det skriver Barbro Sjölander, ordförande Nätverket mot gynekologisk cancer i en debattartikel i Aftonbladet. Hon menar att tidig upptäckt är avgörande och att screening/cellprovtagning och HPV-test räddar liv.
Barbro Sjölander pekar på en svensk studie som visar att livmoderhalscancer upptäcks i senare stadier hos äldre kvinnor än hos yngre. Därför har äldre sämre förutsättningar att överleva sjukdomen och även sämre förutsättningar att klara av en tuff cancerbehandling.
LÄS MER: Vitamin D kopplad till lägre cancerrisk
Diskriminerande åldersgräns
Barbro Sjölander och Nätverket mot gynekologisk cancer vill därför att Socialstyrelsens program för cellprovtagning nu genomförs i alla landsting.
Åldersgränsen på 64 år för att bli kallad på undersökning måste höjas och till dess måste det bli enklare att göra självprovtagning.
”Många kvinnor blir i dag singlar efter 64 år. Ens partner kanske avlider eller man skiljer sig. Om man då går in i en ny relation så riskerar man en HPV-infektion som inte blir uppföljd.” skriver Barbro Sjölander och avslutar:
”Cancer har ingen övre åldersgräns och det finns ingen välgrundad anledning att inte tro att de kvinnor som passerat den valda åldersgränsen på 64 år inte skulle ha nytta av screeningen. Tidig upptäckt räddar liv!”, skriver hon i Aftonbladet.