Det är något knepigt med ålder. Jag kan inte riktigt sätta fingret på vad det är, men något skaver.
Mest läst i kategorin
För ett tag sedan skrev jag några rader om att jag gillar att Claes Elfsberg programleder Rapport igen. Jag gillar att SVT använder honom trots att han slutat på grund av ålder. Det blev en hel del reaktioner på det. De flesta håller med förstås, men inte alla. Gamla tradiga argument dyker upp. De äldre bör dra sig tillbaka och inte vara ett hinder för de unga, säger någon och får stöd av andra.
En gammal kollega till mig berättar att hans chef ville att han skulle fortsätta efter 65, men signaler från arbetskamrater sade att han inte borde stå i vägen för yngre kollegor. Han slutade! Argumenten är obehagliga och andas förakt mot såväl människor med några år på nacken, som kunskap och erfarenhet.
LÄS MER: Fyrtiotalisterna skulle bli den generation som ställde krav – så blev det inte
Man kan gilla eller ogilla Claes Elfsberg, men hur kan det vara ett problem med en programledare som är 68 år i svensk television? Problemet är snarare det motsatta. I stort varenda programledare du ser är ung, vacker och smart. Det är inget fel på det, men så ser inte publiken ut. En äldre programledare är i det närmaste unikt och bör skyddas som en fridlyst blomma. De äldre kvinnliga programledarna är redan utrotade.
Läste ni förresten att det under en vecka i början av augusti skedde två svåra bilolyckor där äldre var inblandade? Det är allvarligt och sannolikt var det någon som inte tagit det ansvar som borde ha tagits. Direkt kom krav på någon slags generell hälsokontroll av äldre chaufförer, var nu gränsen för äldre går? Helt plötsligt var vi äldre inte fullvärdiga medborgare utan vi borde genomgå någon slags hälsoscreening för att få behålla bilen. Andra behåller förstås sitt körkort till den stund det visar sig att han eller hon inte är lämplig som chaufför.
Skulle ni kunna tänka er att yngre män tvingas genomgå en årlig lämplighetstest för att få behålla körkortet? Det är ju den farligaste gruppen i trafiken. Jag kan inte tänka mig det och jag kan inte tänka mig att äldre ska behandlas på ett sådant sätt heller.
LÄS MER: Plastkorten är alltid en risk – här är mina tips
Jag kan tycka att det är rimligt att det finns en åldersgräns där man måste lämna arbetet om inte alla parter är överens om något annat. Jag tycker också att man skall se möjligheterna i det som kommer därefter. Claes Elfsberg visar på en sådan möjlighet. Han vill jobba och SVT drar nytta av det förtroendekapital som han bär med sig. Äldre lärare som vill jobba är ovärderliga för skolan. Den sjuksköterska som jobbar några extra år räddar troligen ett och annat liv, liksom den läkare som hoppar in och opererar fast han eller hon egentligen slutat. Exemplen är otaliga.
En sak är säker och det är att äldre människor har för liten plats i samhället. Inte för stor. Låt oss därför se tiden efter arbetslivet som en möjlighet att fortsätta för den som vill och är efterfrågad, och en möjlighet att sluta för den som vill. Vad valet än blir bör det mötas med respekt!
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra sparkonton med bäst ränta.
Senaste nytt
Tänk inte mer på bokföringen (än du behöver)
Med Fortnox är bokföringen uppdaterad i realtid, så att du alltid kan lita på siffrorna.
Rekommendationer om RS-virus – detta bör du veta
Folkhälsomyndigheten har publicerat rekommendationer om vaccination mot RS-virus till vissa grupper för att skydda mot allvarlig sjukdom. Här får du veta mer om deras råd.