News55

Äldreministern testade ”äldredräkt” - blev 85 år gammal

Artikelbild
Foto: Fredrik Sandberg / SCANPIX / Kod 10180
Hannes Dükler
Hannes Dükler
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 06 juli 2016

Hur känns det egentligen att vara 85 år gammal? Det fick barn-, äldre- och jämställdhetsminister Åsa Regnér testa på i Almedalen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Barn-, äldre- och jämställdhetsminister Åsa Regnér fick under sitt besök i Almedalen prova på hur det är att vara 85 år gammal. Till sin hjälp hade hon en så kallad ”äldredräkt” framtagen av AgeCap – Centrum för åldrande och hälsa vid Göteborgs universitet.

Genom att bära dräkten simuleras hur det känns att vara gammal med nedsatt syn och hörsel, ökad stelhet och vikt på ungefär 20 kilo. Dräkten består av en väst med inbyggda tyngder, tyngder på armar och ben, hörselkåpor och en speciell mask för ögonen.

      LÄS MER: Nu skärps bemanningen på äldreboenden nattetid

“Skrämmande”

Efter att ha fått hjälp på med dräkten fick Åsa Regnér försöka sig på olika vardagssituationer. Hon fick prova på att gå upp och ner för trappor, plocka upp föremål från marken och att sitta och försöka hälla upp dryck i ett glas och att öppna pappret till en chokladbit. Och det var inte helt lätt…

Syftet med dräkten är att öka empatin och förståelsen för hur det är att bli äldre med nedsatta kroppsfunktioner och hur det påverkar livsstandarden, bland annat används den vid personalutbildningar inom äldrevården.

– Jag fick en känsla av att man tappar kontrollen. Vardagssituationer som man inte ens tänker på annars upplevs plötsligt som skrämmande, sa Åsa Regnér.

      LÄS MER: Rapport: Äldre vill inte ha hemtjänst

ANNONS

“En bra insikt”

AgeCaps föreståndare Ingmar Skoog frågade även Åsa Regnér om hon efter att ha provat dräkten längtar efter att bli gammal:

– Jag tycker att vi måste ha ett Sverige där man inte ska behöva vara rädd för att bli gammal och det är väl det jag ska drivas av. Jag kan tyvärr inte stoppa åldrandet – det får ni göra – men däremot försöka underlätta så mycket det går, sade hon.

– Jag tycker att det här var en bra övning. Man kan nog mycket väl känna sig isolerad även om man är bland människor. Det är en bra insikt.

      Upptäck Club55: Få gratis privatjuridisk rådgivning hos Avtal24

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS