News55

Färdtjänstchaufför ska ha ofredat funktionshindrade sexuellt

Artikelbild
Trondheim 20170607.
Linnéa Wallin
Linnéa Wallin
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 20 nov. 2017

Trots att en och samma färdtjänstchaufför har fått tre klagomål från olika kvinnor om sexuella ofredanden får han fortsätta att köra äldre personer med funktionshinder, det rapporterar Sveriges Radio.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Trots att färdtjänstchauffören i Borås har fått flera klagomål då han ska ha ofredat kvinnor som åkt med honom sexuellt får han fortsätta köra äldre funktionshindrade personer, det rapporterar Sveriges Radio.

Ett av klagomålen gäller en händelse som ska ha inträffat i början av 2016. Då ska chauffören ha lämnat en kvinnlig kund på en mötesplats för funktionshindrade. En anställd på mötesplatsen vittnade om att kvinnan var mycket upprörd då chauffören ska ha tagit på hennes lår. I klagomålet till kommunen framgår även att chauffören ska ha visat sitt könsorgan för kvinnan.

      LÄS MER: Hemtjänsten får förstärkning – av robotar

“Viktigt att den här informationen inte kommer ut”

I sina noteringar kring det inträffade skriver kommunen att det är viktigt att ”den här informationen inte kommer ut”, och menar att man inte riktigt tror på den kvinnliga kundens klagomål, rapporterar Sveriges Radio.

Avdelningschefen för kommunens persontransportavdelning i Borås, Christer Norberg, menar att omständigheterna i fallet gjort att det är svårt att avgöra om kvinnan varit trovärdig eller inte.

– Det är jättesvårt, vi fick ju lite olika uppgifter kring den här händelsen så det är svårt att göra en bedömning, säger Christer Norberg till Sveriges Radio.

Kommunens lösning är att låta den kvinnliga kunden åka med en annan chaufför. Den anklagade chauffören får däremot fortsätta att köra hemtjänst åt kommunen.

ANNONS

      LÄS MER: Misstänkt övergrepp under färdtjänstresa

Ytterligare ett klagomål

Efter drygt två månader kom nästa klagomål. En kvinna anmälde då att chauffören ska ha fört in sin hand under kvinnans kjol, långt upp på hennes lår.

Kvinnan gjorde en polisanmälan och en förundersökning inleddes, men det hela lades ned då polisen ansåg att kvinnan hade gett ett förvirrat intryck då hon till exempel inte kommit ihåg att hon hade polisanmält händelsen. Chauffören å sin sida nekade till anklagelserna och fick fortsätta köra ännu en gång.

I somras kom det tredje klagomålet gällande samma chaufför.

“Chauffören har kört med endast en hand, då han ska ha tafsat på kund med den andra handen. Kunden sa att hon hoppades att chauffören skulle sluta när det var en kund till som skulle hämtas, dock fortsatte tafsandet”, står det i klagomålet till kommunen.

      LÄS MER: Äldre luras av falsk färdtjänst

Befann sig i chocktillstånd

ANNONS

Den berörda kvinnan uppgav att hon ”hade velat säga ifrån men inte riktigt vågade göra det då hon mer eller mindre var i chocktillstånd”. Chauffören fick en skriftlig varning av sin arbetsgivare men inga ytterligare åtgärder vidtogs.

– Vi hoppas att det inte blir något mer där nu. Hans arbetsgivare har ju bedömt att han kan fortsätta köra och vi har inte gjort någon annan bedömning heller, säger Christer Norberg, avdelningschef för persontransporter på Borås kommun.

Mannens arbetsgivare vill inte svara på några frågor.

– Jag känner att jag inte kan det med hänsyn till honom, det blir så utpekande, han är ju inte dömd, säger bolagets vd till Sveriges Radio.

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS