News55

Känd svensk författares fru: ”Tänker inte kidnappa min man”

Artikelbild
AVESTA 20131010
Hannes Dükler
Hannes Dükler
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 07 apr. 2016

Hustrun till en känd svensk författare JO-anmäler socialtjänsten då hon förvägras kontakt med sin demente make.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

 

Påståendet att en av landets mest framgångsrika och produktiva författare riskerar att kidnappas av sin hustru saknar grund. Detta enligt en anmälan till Justitieombudsmannen där hustrun genom ombud hävdar att den kände svenska författaren förvägras ta emot besök från sin hustru på det öppna äldreboende författaren befinner sig på.

I anmälan beskrivs hur författaren, som lider av demens, vägras utevistelse baserat på att det ska finnas en ”kidnappningsrisk” och att författarens förvaltare ansökt om kontaktförbud för hustrun.

      LÄS MER: Dementa lämnas inlåst och ensamma

Misstänktes hålla sin make mot hans vilja

När paret vigdes för några år sedan valde författarens dåvarande gode man att avträda sin post då vigseln skett bakom den gode mannens och författarens läkares rygg. Den gode mannens ersättare bedömde att förordnandet som god man inte var tillräckligt och ansökte därför om förvaltarskap vilket beviljades av Stockholms tingsrätt.

Vid besök hos författaren och dennes hustru väcktes misstankar hos förvaltaren att författaren hölls hos hustrun mot sin vilja då han fått plats på ett vårdboende. Polis tillkallades och författaren kunde därefter placeras på boendet. Han fick även sekretesskyddade uppgifter men hustrun lyckades trots det ta reda på var han befann sig och började besöka honom.

      LÄS MER: Leif GW:s fru vägrade vara med i dokumentären

ANNONS

”Förstod inte innebörden av äktenskapet”

I februari i år yrkade författaren genom sin förvaltare på att tingsrätten skulle ogiltigförklara äktenskapet då han på grund av sin demens ”vid tidpunkten för äktenskapets ingående inte förstått innebörden av eller haft insikt i de rättsliga konsekvenserna av ingåendet av äktenskapet”. Men trots författarens demens och fruns hemlighållande fastslog Stockholms tingsrätt att giftermålet inte skulle ogillas.

Efter incidenter på vårdboendet då hustrun tagit med sig författaren från boendet i strid med dess instruktioner började boendet begränsa den kontakt hustrun fick ha med författaren.

Förvaltaren ansökte även om kontaktförbud för hustrun, ett ärendet som ligger hos Svea hovrätt efter avslag från åklagare och tingsrätt.

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS