News55

MSB-chef slutar – blir landshövding

Artikelbild
Charlotte Petri Gornitzka, ny landshövding på Gotland. (Foto: Christine Olsson/TT)
TT Nyheter
TT Nyheter
Uppdaterad: 28 juni 2024Publicerad: 28 juni 2024

MSB:s generaldirektör Charlotte Petri Gornitzka slutar i förtid – och blir landshövding på Gotland.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Regeringen söker nu en MSB-chef med militär bakgrund.

Charlotte Petri Gornitzka tillträder som landshövding den 1 november, och det innebär att hon slutar som generaldirektör ungefär ett år innan hennes förordnande går ut.

Jag ser väldigt mycket fram emot att vara landshövding på Gotland, säger Charlotte Petri Gornitzka.

Hon framhåller att Gotland är en viktig plats för Sverige inte minst ur totalförsvarsperspektiv.

Ju mer vi kan använda ett försprång på en plats som Gotland, desto mer kan vi hjälpa Sverige i övrigt och desto mer blir vi tydligt avskräckande i Östersjön.Militär bakgrund

Enligt ministern för civilt försvar Carl-Oskar Bohlin (M) är regeringen inte missnöjd med Charlotte Petri Gornitzka.

Vi är väldigt glada över det arbete hon lagt ner och vi inser att hon kan fortsätta att driva totalförsvarsarbetet på Gotland på ett mycket framåtlutat sätt, säger han.

Att hon får sluta i förtid beror på att ett pussel behövde läggas, enligt Bohlin. Försvarsbeslutet i höst ses som en “naturlig brytpunkt”.

ANNONS

Vi får möjlighet att sätta en ny profil på en inkommande generaldirektör som kommer in samtidigt som en ny överbefälhavare.

Han säger att regeringen nu söker en generaldirektör med bakgrund i det militära försvaret.

Jag tror att det är en viktig delkomponent i att försöka få ett ännu mer sömlöst arbete mellan det militära och civila försvaret, säger Bohlin.Blir utredare

Regeringen tillsätter även Petri Gornitzka som särskild utredare för den svenska försörjningsberedskapen. Hon kommer i den rollen att arbeta nära både det privata näringslivet och offentliga verksamheter för att bidra till att “riva hinder” när totalförsvaret ska byggas upp igen, enligt Bohlin.

Charlotte Petri Gornitzka har varit generaldirektör vid Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) sedan december 2021. Hon efterträder Anders Flanking, vars förordnande går ut i september, som landshövding på Gotland.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS