News55

Så många liv skördas i jultrafiken

Artikelbild
Stockholmspolisen uppmanar trafikanter att låta bilen stå.
Siri Hill
Siri Hill
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 19 dec. 2016

Så här års är det halt på vägarna och det är dagarna före jul som risken för olyckor ökar, det visar statistik från Transportstyrelsen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Ta det extra försiktigt när du är ute och kör bil i jultrafiken. Enligt statistik från Transportstyrelsen som Nyhetsbyrån Siren har sammanställt har 84 personer omkommit i trafikolyckor under jul- och nyårshelgerna sedan 2010 och det är dagarna före jul som risken för olyckor ökar.

Enligt Transportstyrelsen är Skåne och Västra Götaland mest olycksdrabbade i jultrafiken. 13 respektive 11 personer har dödats under perioden 2010-2016. I Stockholms län har 154 personer skadats svårt i jultrafiken under samma period och drygt 39 trafikolyckor med personskada inträffar i genomsnitt varje dag mellan den 20 december och 12 januari.

      LÄS MER: Tjuvåkande poliser får varning

Mer trafik ökar olycksrisken

– Det är egentligen mindre än genomsnittet för resten av december och januari. Julhelgen är inte mer olycksdrabbad. Däremot skiljer det sig mycket mellan olika dagar. På julafton och nyårsafton är det inte så många som är ute och åker, men 20-23 december är det betydligt mer trafik och dessa dagar är mer olycksdrabbade, säger Karin Bengtsson, statistiker på Transportstyrelsen, till Nyhetsbyrån Siren.

Eftersom julafton inträffar på en lördag i år bedömer Karin Bengtsson att det finns en ökad risk för trafikolyckor.

– Det innebär att resandet antagligen komprimeras till torsdag och fredag, eftersom det inte är så många dagar ledigt innan jul. Då ökar riskerna i och med det, säger Karin Bengtsson.

      LÄS MER: Allt fler kör trots trafikfarlig syn

“Planera resan, var utvilad, nykter och stressa inte”

Det viktigaste om man ska ut och köra i julhelgen är att planera sin resa, att ha gott om tid på sig och att inte fokusera på något annat än trafiken, menar Karin Bengtsson.

– Man ska vara medveten om att med ökad trafikintensitet, så ökar riskerna. Man kanske inte tar en extra semesterdag på grund av det, men extra försiktighet är bra inför julresorna. Planera resan, var utvilad, nykter och stressa inte. Håll och anpassa hastigheten efter rådande väglag. Det är extra viktigt den här tiden på året. Välj mötesfria vägar om det är möjligt och rattsurfa inte, utan fokusera på trafiken, säger Karin Bengtsson.

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS