Bara mellan 145 000 och 180 000 seniorer jobbar efter att de har fyllt 65 år, trots att så många som var femte pensionär skulle vilja arbeta längre, skriver Aftonbladet. En av de som fortfarande är aktiv på arbetsmarknaden är 92-åriga Svea Andersson. – Det är jätteroligt, säger hon till Aftonbladet.
Mest läst i kategorin
Många av dagens äldre har en önskan om att fortsätta vara yrkesverksamma efter att de har fyllt 65 år. Svea Andersson, 92, jobbar sedan 15 år tillbaka på äldreboendet Solbackens Träffpunkt i Skövde. Och hennes ålder påverkar inte lusten att arbeta.
LÄS MER: Så stöttar samhället dementa med annat modersmål än svenska
“Man får göra det man vill”
– Det är skönt att jobba när man inte är tvungen. Man får göra det man vill. Det är min fritidssysselsättning. Inget betungande, säger Svea Andersson till Aftonbladet.
– Jag känner mig som 25, fortsätter hon.
En dag i veckan, oftast på onsdagar då de boende spelar bingo, är Svea på plats och hjälper till.
– Jag tycker det är roligt. Jag får så många kramar. Jag tror att jag är välkommen. Vi har trevligt, säger hon.
De pensionärer som fortsätter jobba gör det oftast på grund av ekonomiska eller känslomässiga skäl, menar Dan Adolphson, trygghetsekonom på pensionsbolaget AMF.
LÄS MER: PRO rasar över över diskrimineringen inom äldreomsorgen
Många seniorer har mycket kvar att ge
– Det är både av rationella och känslomässiga skäl. Jobbar man vidare höjer man sin pension i storleksordningen åtta till tio procent varje år. Sen är det många som känner att de har mycket kvar att ge. Att de vill jobba med något de trivs med, säger Dan Adolphson till Aftonbladet.
För Svea Andersson handlar det om det senare.
– Det är så roligt att träffa dom. Jag är så glad när de kommer. Det gör allt, säger Svea Andersson till Aftonbladet.
FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet