News55

Vänstern KU-anmäler Svantesson: "Hon ljuger"

Artikelbild
Finansminister Elisabeth Svantesson KU-anmäls av Vänsterpartiet. Arkivbild. (Foto: Mickan Mörk/TT)
TT Nyheter
TT Nyheter
Uppdaterad: 28 juni 2024Publicerad: 28 juni 2024

Vänsterpartiet KU-anmäler finansministern Elisabeth Svantesson (M) för ett uttalande om den nya a-kassan.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Hon ljuger när hon säger att den inte leder till besparingar, säger partiets ekonomisk-politiska talesperson Ida Gabrielsson.

Regeringens nya förslag till arbetslöshetsförsäkring innebär att taket i a-kassan höjs, men också att ersättningen kommer att trappas ner snabbare. En annan förändring är att det blir inkomsten som avgör ersättningen i stället för arbetad tid som i dag.

Enligt finansministern kommer reformen inte att vara en kostnadsbesparing. Men enligt Vänsterpartiet, som har låtit Riksdagens utredningstjänst (RUT) granska påståendet, innebär regeringens nya förslag i stället en betydande besparing.

Man ljuger väljarna rätt i ansiktet. Det är en stor besparing på 3,6 miljarder kronor, säger Ida Gabrielsson, partiets ekonomisk-politiska talesperson till TT.

Reformen leder till att neddragningarna på a-kassan som dessutom slår mot dem som har de lägsta inkomsterna, enligt partiet.

De som kommer att märka av det här är LO-arbetare. Det kan handla om en skillnad på tusentals kronor mindre i plånboken på grund av att man i framtiden kommer att kvalificera dig till a-kassan via lön och inte arbetad tid, säger Ida Gabrielsson.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS